Catalogul muzical al lui David Bowie, vândut Universal pentru 250 milioane de dolari

De: Ana Obretin / 04.01.2022, 10:22
Catalogul muzical al lui David Bowie, vândut Universal pentru 250 milioane de dolari

La șase ani de la moartea lui, David Bowie continuă să genereze sume colosale din muzica sa. Compania Warner Chappell Music, subsidiară a cunoscutei Warner, a anunțat că a achiziționat întregul repertoriu al simbolului muzicii pop, care a murit pe 10 ianuarie 2016, din cauza unui cancer.

Pentru peste 250 de milioane de dolari, Warner Music deține acum drepturile asupra celor 26 de albume ale lui David Bowie, de la primul, omonim, până la opusul postum, „Toy”, lansat în noiembrie anul trecut.

„Acest acord istoric include toată munca lui Bowie”, a spus compania într-un comunicat emis luni, amintind de piesele cult „Space Oddity”, „Ziggy Stardust”, „Heroes” și „Let’s Dance”. Deși comunicatul de presă nu precizează valoarea la care s-a ridicat tranzacția, site-ul specializat Variety a dezvăluit suma.

Un pionier al glam rock-ului, capabil să creeze universuri unice cu personajele sale, precum Major Tom și Ziggy Stardust, David Bowie rămâne unul dintre cei mai influenți muzicieni ai secolului XX. Britanicul ar fi împlinit pe 8 ianuarie 75 de ani.

Acordul, încheiat cu moștenitorii lui Bowie, înseamnă că Warner deține acum întregul catalog muzical al artistului, atât în calitate de compozitor, cât și de cântăreț.

Această tranzacție este cea mai recentă dintr-o serie lungă de achiziții de cataloage muzicale ale unor artiști mari, decedați sau în viață, dar considerați atemporali, care au devenit bunuri valoroase, mai ales odată cu revoluția platformelor de streaming.

Cel mai recent, la mijlocul lunii decembrie, Bruce Springsteen și-a vândut catalogul companiei Sony, pentru o sumă estimată la 500 de milioane de dolari. Înaintea lui, Tina Turner, Neil Young și Bob Dylan s-au mai numărat printre cei care au încheiat acorduri similare. 

CITEȘTE ȘI: Regizorul Brett Morgen lucrează la un film despre David Bowie bazat pe mii de ore de filmări necunoscute publicului

Un album al lui David Bowie care nu a fost lansat oficial în timpul vieţii acestuia va fi scos pe piaţă cu o zi înainte de data la care cântăreţul ar fi împlinit 75 de ani

Foto: Profimedia Images