Catherine Deneuve va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de la Veneția

De: Ana Obretin / 02.06.2022, 08:33
Catherine Deneuve va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de la Veneția

Marea vedetă a filmului francez Catherine Deneuve va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 79-a ediție a Festivalului de la Veneția, în septembrie.

Catherine Deneuve a fost o figură cheie în Noul Val al cinema-ului francez. Ea a devenit cunoscută după ce a jucat rolul Geneviève, o femeie bolnavă de dragoste, în musicalul lui Jacques Demy „Umbrelele din Cherbourg”, care a avut premiera în 1964. A avut colaborări lăudate de critici cu Demy („Tinerele fete din Rochefort”, „Peau d’âne”. ”), precum și regizori ca Luis Buñuel, François Truffaut („Ultimul metrou”) și Roman Polanski („Repulsion”), scrie Associated Press.

CITEȘTE ȘI: Top 7 cele mai bune filme erotice din toate timpurile (Video)

Filme cu vampiri: TOP 10 cele mai bune producții din toate timpurile (Video)

În vârstă de 78 de ani, Deneuve a lucrat constant timp de aproape 60 de ani, trecând de la roluri de ingenuă pentru a deveni una dintre cele mai respectate vedete din lume. Pe lângă cele 14 nominalizări la premiile César și două victorii, a fost nominalizată la Oscar pentru rolul din „Indochine”, din 1992.

Asocierea ei cu Festivalul de Film de la Veneția se întinde peste cinci decenii. În 1967, a câștigat Leul de Aur pentru rolul ei de casnică ce începe să lucreze la un bordel de lux în timpul zilei, în clasicul „Belle de Jour” al lui Buñuel. În 1998, a câștigat Cupa Volpi pentru interpretarea din„Place Vendôme”.

„Este o bucurie să primesc acest prestigios premiu la Festivalul de la Veneția”, a spus Deneuve într-un comunicat, după anunțul făcut de organizatori miercuri.

Directorul festivalului, Alberto Barbera, a declarat că Deneuve este „însuși simbolul cinematografiei franceze, o divă atemporală și un simbol al marelui ecran”. „Deneuve a ajuns să întruchipeze esența divei recunoscute universal, fiind una dintre cele mai mari actrițe din istoria filmului”, a adăugat el.

Anul acesta, la Festivalul de la Veneția, va primi un premiu pentru întreaga carieră și scenaristul filmului „Taxi Driver” și regizorul „American Gigolo” Paul Schrader.

Cea de-a 79-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția are loc în perioada 31 august – 10 septembrie.

CITEȘTE ȘI: 5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

Foto: Profimedia Images