Filme cu vampiri: TOP 10 cele mai bune producții din toate timpurile (Video)

De: Nicoleta Lepădatu / 21.02.2022, 13:14
Filme cu vampiri: TOP 10 cele mai bune producții din toate timpurile (Video)

De când Bram Stoker a publicat pentru prima dată „Dracula”, povestea prin excelență a vampirilor, în 1897, cultura occidentală a dezvoltat o obsesie deosebită pentru monștri.

Dar vampirii – ființe supranaturale a căror nemurire le cere să-și potolească setea de sânge – au apărut în folclorul multor culturi sub diferite forme.

Filme cu vampiri

Iată cele mai bune 10 de filme cu vampiri – unele clasice, altele întortocheate, altele sexy, dar toate atrăgătoare și de neuitat.

1o. „Vampire’s Kiss” (1988)

Ai avea dreptate să presupui că un film cu vampiri cu Nicolas Cage în rolul principal ar fi absolut nebunesc. Jucând un yuppie din anii ’80, personajul lui Cage își pierde încet mințile, culminând cu credința sa obsesivă că se transformă într-un vampir.

9. „Blood for Dracula” (1974)

Andy Warhol a produs acest clasic cult cu Udo Kier în rolul celebrului conte ardelean, care călătorește în Italia în căutarea sângelui virgin pentru a-și recăpăta forțele. Filmul îl are în distribuție pe remarcabilul superstar Joe Dallesandro și are o apariție cameo a lui Roman Polanski.

8. „Shadow of the Vampire” (2000)

Filmul de groază mut de referință al lui FW Murnau, „Nosferatu”, a lansat genul filmului cu vampiri în 1922. Opt decenii mai târziu, John Malkovich a jucat rolul lui Murnau în această poveste din culise despre realizarea filmului, care dezvăluie că actorul principal (interpretat perfect de Willem Dafoe) este de fapt un vampir.

7. „The Fearless Vampire Killers” (1967)

Roman Polanski a regizat și a jucat în această comedie îndrăzneață, care a prezentat-o și pe viitoarea sa soție Sharon Tate.  El este ucenicul unui vânător de vampiri pe nume profesor Abronsius. Într-o misiune în Transilvania, cei doi îl întâlnesc pe vicleanul Conte von Krolock și trebuie să-l învingă pentru a salva un mic sat de la un blestem sigur.

6. „Blade” (1998)

Adesea nerecunoscută ca fiind prima producție de succes Marvel Entertainment, „Blade” îl are în rolul principal pe Wesley Snipes în rolul super-eroului titular: un semi-vampir care posedă abilități supraomenești și își folosește puterile pentru a lupta împotriva rasei de vampiri condusă de Deacon Frost (Stephen Dorff), care își propune să învingă omenirea și să controleze lumea.

5. „The Hunger” (1983)

Iată încă un titlu de referință când vorbim despre filme cu vampiri: „The Hunger”. Catherine Deneuve joacă rolul unei nemuritoare seducătoare la începutul anilor ’80, în New York, o femeie pe cât de elegantă, pe atât de frumoasă. Când interesul pentru iubitul ei (David Bowie) începe să se estompeze, ea pune ochii pe o nouă victimă: un doctor interpretat de Susan Sarandon.

4. „Nosferatu the Vampyre” (1979)

Klaus Kinski și Isabelle Adjani joacă în remake-ul lui Werner Herzog, o minune de film care a câștigat elogiile criticii și succes la box office în întreaga lume.

3. „Cronos” (1993)

Guillermo del Toro și-a lansat cariera cu această poveste a unui comerciant de antichități care descoperă un instrument din secolul al XVI-lea care înjunghie pe oricine îl deschide, oferindu-i acelei persoane tinerețe veșnică. Dar vine cu un preț – dorința de sânge uman – și o serie de bărbați care vânează dispozitivul.

2. „Interview With the Vampire” (1994)

Adaptarea lui Neil Jordan a romanului lui Anne Rice, cu irezistibilii Tom Cruise, Brad Pitt și Antonio Banderas jucând nemuritori îngâmfați care se confruntă cu nevrozele care vin odată cu viața veșnică (și cu dorința de sânge uman). Este probabil unul dintre cele mai homoerotice filme făcute vreodată și producția care a făcut cunoștință lumii cu Kirsten Dunst, care joacă rolul unui copil-vampir maniac.

1. „Bram Stoker’s Dracula” (1992)

Ai putea numi filmul ăsta „Dracula lui Bram Stoker” al lui Francis Ford Coppola, dar acel titlu ar fi prea lung. Este o versiune luxuriantă, fidelă și plină de staruri a poveștii clasice de groază, cu Gary Oldman oferind un spectacol de forță ca ticălosul amator de sânge.

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: O companie îi va plăti unei persoane 1.300 de dolari pentru a se uita la filme de groază