Cinci producţii româneşti şi cu participare românească la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe astăzi

De: Nicoleta Lepădatu / 17.09.2021, 08:24
Cinci producţii româneşti şi cu participare românească la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe astăzi

Festivalul de Film de la San Sebastián, ajuns la cea de-a 69-a ediţie și care începe azi, va fi deschis cu proiecţia filmului „One Second”, de Zhang Yimou, inclus în competiţie, şi cu cea a scurtmetrajului „Rosa Rosae. La guerra civil”, de Carlos Saura.

În festival vor fi prezentate 175 de filme, lungmetraje şi scurtmetraje, de ficţiune şi documentare, printre care și cinci producţii româneşti şi cu participare românească, între care „Crain nou”, de Alina Grigore, „Marocco”, de Emanuel Pârvu, şi „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude.

„Las leyes de la frontera”, de Daniel Monzón, este filmul care va închide ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la San Sebastián.

În competiţie au fost alese 16 producţii. „Crai nou”, primul lungmetraj regizat de actriţa Alina Grigore, va concura cu pelicule semnate, între alţii, de Laurent Cantet, Terence Davies, Lucile Hadzihalilovic, Fernando León de Aranoa şi Claire Simon.

„Crai nou”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, are în centru călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare. Irina se luptă să aibă o studii superioare şi să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei.
Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.

Lungmetrajele din competiţie sunt: „Arthur Rambo” (Franţa), de Laurent Cantet, „Benediction” (UK), de Terence Davies, „Camila saldra esta noche” (Argentina), de Ines Barrionuevo, „Crai nou” (România), de Alina Grigore, „Distancia de rescate” (SUA, Chile, Spania), de Claudia Llosa, „As in Heaven” (Danemarca), de Tea Lindeburg, „Earwig” (UK, Franţa, Belgia), de Lucile Hadzihalilovic, „Fire on the Plain” (China), de Zhang Ji, „Vous ne desirez que moi” (Franţa), de Claire Simon, producţiile spaniole „Maixabel”,de Iciar Bollaín, „El buen patrón”, de Fernando León de Aranoa, „La abuela”, de Paco Plaza, şi „Quién lo impide”, de Jonás Trueba, „One Second” (China), de Zhang Yimou, „Enquête sur un scandale d’état” (Franţa), de Thierry de Peretti, şi „The Eyes of Tammy Faye” (SUA), de Michael Showalter.

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pârvu.

Javier Bardem, Antonio Banderas, Jessica Chastain, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Johnny Depp, Emmanuelle Devos, Dolores Fonzi, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel, Vincent Lindon, Noémie Merlant, Clarke Peters, Raphael, Simon Rex, Stanley Tucci şi María Valverde au confirmat prezenţa la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián.

Foto: sansebastianfestival.com

CITEȘTE ȘI: Marion Cotillard va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian