Codul sursă original al World Wide Web, vândut sub formă de NFT pentru 5,4 milioane de dolari

De: Ana Obretin / 01.07.2021, 13:34
Codul sursă original al World Wide Web, vândut sub formă de NFT pentru 5,4 milioane de dolari

Codul sursă original al World Wide Web, scris de inventatorul Tim Berners-Lee, a fost vândut sub formă de NFT (Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură criptată), la o licitație organizată de casa Sotheby’s, pentru 5,4 milioane de dolari. 

NFT-ul vândut miercuri reprezintă dreptul de proprietate asupra diferitelor articole digitale folosite atunci când Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web, în 1989, scrie The Guardian.

NFT permite asocierea unui certificat de autenticitate cu orice obiect virtual, indiferent că este o imagine, o fotografie, o animație, un videoclip, o melodie, o meme, un articol de ziar. Acest certificat este teoretic inviolabil și nu poate fi copiat. Este proiectat cu ajutorul tehnologiei blockchain, care stă la baza criptomonedelor.

În ultimele luni, NFT-urile au devenit extrem de populare, trendul culminând cu o lucrare digitală a artistului american Beeple, intitulată „Everydays: The First 5000 Days”, care a fost vândută în martie pentru suma record de 69,3 milioane de dolari. Printre alte tranzacții recente se numără primul tweet al lui Jack Dorsey (2,9 milioane de dolari), cel mai recent album al trupei Kings of Leon (peste 2 milioane de dolari). 

Fizicianul și informaticianul britanic Tim Berners-Lee a conceput, în 1989, un sistem de partajare a informaţiilor care trebuia să permită cercetătorilor acces la diverse date, de pe tot globul. Angajat pe atunci la Centrul de calcul al CERN din Geneva, el a numit rețeaua informatică World Wide Web (WWW). Următorul deceniu l-a petrecut pentru a scrie programul, punând bazele concrete ale internetului din prezent. Printre altele, a mai inventat conceptele URL (adresă de internet), HTTP (care permite găsirea unei pagini) şi HTML (limbaj informatic pentru crearea site-urilor).

CITEȘTE ȘI: Un editorialist The New York Times a vândut un articol ca NFT pentru o jumătate de milion de dolari

O creație digitală a robotului umanoid Sophia, vândută ca NFT pentru aproape 700.000 de dolari

 Album nou lansat de Eminem: Replică pentru Snoop Dogg și scuze pentru Riri

 Foto: Profimedia Images