O creație digitală a robotului umanoid Sophia, vândută ca NFT pentru aproape 700.000 de dolari

De: Ana Obretin / 25.03.2021, 13:02
O creație digitală a robotului umanoid Sophia, vândută ca NFT pentru aproape 700.000 de dolari

O creație digitală a robotului umanoid Sophia a fost vândută, joi, la licitație sub formă de NFT (Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură criptată), pentru 688.888 de dolari,  

Token-urile nefungibile sunt instrumente digitale unice care pot reprezenta dreptul de proprietate, de acces sau pot confirma originalitatea, autenticitatea în domeniul artelor digitale. Tehnologia de autentificare, pe baza blockchain, o tehnică utilizată pentru criptomonede, este prezentată din ce în ce mai mult ca un remediu miraculos contra copiilor, care împiedicau dezvoltarea artei digitale. NFT-urile există de mulți ani, dar recent au devenit extrem de populare mai ales după ce câteva au fost vândute pentru sume exorbitante. Recordul de preț a fost stabilit de americanul Beeple, necunoscut publicului larg, care și-a vândut recent o lucrare digitală pentru 69,3 milioane de dolari.

Această primă operă a robotului Sophia a fost realizată în colaborare cu artistul italian Andrea Bonaceto, cunoscut pentru lucrările sale artistice pline de culoare, unele dintre ele descriind figuri cunoscute precum cea a lui Elon Musk, șeful Tesla. Creația include și elemente din istorie și artă, dar și idei „personale”, Sophia susținând că sursa ei de inspirație o reprezintă oamenii din jur.

Opera Sophiei este un document de 12 secunde, în format MP4, în care se arată evoluția de la un portret al lui Bonaceto la tabloul digital în care robotul și-a lăsat amprenta personală prin diverse retușuri creative. Potrivit spuselor sale, după licitație, care a avut loc la Hong Kong,  Sophia își va întâlni cumpărătorul și-i va studia fizionomia pentru a adăuga elementul distinctiv final, pe lucrarea sa, pentru un plus de unicitate și originalitate.

CITEȘTE ȘI: Delia, primul artist din România care lansează un NFT

Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT

Kings of Leon va fi prima trupă din istorie ce lansează un album ca NFT

Cum a câștigat iubita lui Elon Musk 6 milioane de dolari în 20 de minute cu NFT-uri

Foto: Profimedia Images