„Colectiv”, de Nanau, printre nominalizații la premiul LUX, creat de PE și Academia de Film Europeană

De: Loredana Toma / 13.01.2021, 07:00

Documentarul „Colectiv”, de Alexander Nanau, se numără printre nominalizații la LUX Audience Film Award, un premiu creat de Parlamentul European și Academia de Film Europeană (EFA).

Un juriu independent, format din aproximativ 20 de profesioniști, a avut sarcina dificilă de a alege trei dintre cele mai bune filme lansate în anul 2020  și care acum sunt supuse votului publicului și al membrilor Parlamentului European, până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câștigătorul.

LUX Audience Film Award – cunoscut ca LUX Prize – este susținut de EFA, care reunește profesioniști din industria de pe continent, în parteneriat cu Comisia Europeană, Europa Creativă și Europa Cinemas. Premiul a fost înființat în 2007, iar, până în 2019, doar membrii Parlamentului European puteau vota câștigătorul. Anul acesta, noutatea este că și publicul poate vota alături de europarlamentarii, ambele categorii contând în proporție de 50%.

Membrilor juriului le-a fost greu să aleagă doar trei filme

“Este foarte dificil să alegem numai trei filme, pentru că există o mulțime de pelicule europene foarte bune și au fost foarte multe discuții în legătură cu alegerile finale. Am zis că cel mai corect este să alegem trei titluri care să exprime varietatea cinematografiei europene”, a declarat Mira Staleva, membră a comitetului de selecție a LUX Audience Award.

Cele trei filme alese anul acesta sunt  “Colectiv”, de Alexander Nanau, un documentar de investigație despre corupția din România, “Another Round/ Drunk”, de Thomas Vinterberg, o comedie despre dragoste și dependența de alcool, și “Corpus Christi”, de Jan Komasa, un portret al unui tânăr polonez în căutările sale existențiale și spirituale.

Filmele au fost traduse în cele 24 de limbi ale Uniunii Europene, însă, pentru moment, nu sunt disponibile decât online, din cauza pandemiei.

“Este o perioadă dramatică pentru industria filmului, dar să privim partea bună a lucrurilor. Publicul s-a obișnuit să vadă filmele online, iar cinematograful a devenit un fel de templu unde așteptăm cu toții momentul să ne adunăm și să împărtășim emoții. Însă, până la sosirea acelui moment, haideți să le vizionăm online, să le votăm. Sunt cele mai bune filme europene și nu veți regreta vizionarea lor, a mai spus Mira Staleva.

Cel mai recent câștigător al premiului LUX a fost „God Exists, Her Name Is Petrunija”, de Teona Strugar Mitevska

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics

Alexander Nanau refuză Medalia „Meritul Cultural” conferită de Iohannis, care vine în „cel mai cinic moment”

FOTO: Profimedia Images