Compozitorul Mikis Theodorakis, autorul muzicii din „Zorba Grecul”, a murit

De: Ana Obretin / 02.09.2021, 11:23
Compozitorul Mikis Theodorakis, autorul muzicii din

Mikis Theodorakis, cel mai cunoscut dintre compozitorii greci deveniți simbolul rezistenței în țara natală de-a lungul veacurilor, a murit la vârsta de 96 de ani, la Atena.

Fost luptător în Rezistență și adversar al dictaturii coloneilor, Mikis Theodorakis a devenit cunoscut la nivel mondial pentru coloana sonoră a filmului „Zorba Grecul/ Zorba the Greek” (1964), de Michael Cacoyannis, tema muzicală principală fiind preluată peste tot în lume, potrivit Le Parisien.

De asemenea, a compus coloanele sonore pentru două filme regizate de Costa-Gavras, „Z” (1969), o critică la adresa dictaturii coloneilor, și „Etat de Siege” (1972), evocând dezastrul din iunie 1940. Un alt film celebru pentru care a compus coloana sonoră este „Serpico” ( 1973), de Sidney Lumet, cu Al Pacino în rolul unui polițist care luptă împotriva corupției.

Născut pe 29 iulie 1925, în Chios, Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice. Partizan al comuniștilor în timpul războiului civil care a izbucnit în Grecia în urma conflictului mondial, el a fost deportat pe insula penală Macronissos, unde a fost torturat. La începutul dictaturii coloneilor, care a debutat pe 21 aprilie 1967, Theodorakis a fost arestat. În timpul crizei financiare care a lovit Grecia, el a manifestat față de măsurile de austeritate impuse de creditorii țării, printre care UE și FMI. 

CITEȘTE ȘI: Martin Scorsese va produce un musical inspirat din viața compozitorului George Gershwin 

O celebră casă de discuri americană își plătește producătorii și compozitorii în bitcoin

Foto: Profimedia Images