David Cronenberg va fi recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian

De: Nicoleta Lepădatu / 24.06.2022, 14:16
David Cronenberg va fi recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian

Maestrul canadian al filmelor de groază David Cronenberg va primi Premiul Donostia, un trofeu care recompensează întreaga carieră, la Festivalul de Film de la San Sebastian din acest an.

David  Cronenberg va primi premiul la gala care va avea loc pe 21 septembrie la Teatrul Victoria Eugenia din San Sebastian, urmată de proiecția celui mai recent film al său, „Crimes of the Future”.

Drama distopică, care îi are în distribuție pe Viggo Mortensen, Léa Seydoux și Kristen Stewart, a avut premiera în competiție la Cannes luna trecută, unde a fost favorita publicului. Criticii au salutat-o ​​ca pe o revenire la forma care l-a consacrat pentru Cronenberg, care este considerat un pionier al body horror-ului și al SF-ului de autor. De la primele sale lucrări, în „Shivers” (1975), „Rabid” (1977) și „The Brood” (1979), regizorul canadian a subminat tropii de groază din filmele de categorie B pentru a spune povești tulburătoare despre chinul psihologic. Filme ulterioare, inclusiv „Scanners” (1981), „Videodrome” (1983), „Dead Ringers” (1988), „Naked Lunch” (1991) și „eXistenZ ”(1999), folosesc genul science fiction pentru a oferi o critică subversivă a societății moderne, conduse de tehnologie.

Cariera recentă a lui Cronenberg a fost modelată de colaborarea sa cu Mortensen, cu care a realizat patru filme, inclusiv „A History of Violence ”(2005) și „A Dangerous Method” (2011) și cu Robert Pattinson, care a apărut atât în „Cosmopolis” (2012), cât și în „Maps to the Stars ” (2014).

Aceasta va fi a doua prezență a lui Cronenberg la San Sebastian, după ce drama sa cu gangsteri din Londra, „Eastern Promises”, cu Mortensen în rol principal, a deschis festivalul spaniol în 2007.

Cineastul canadian se alătură unei liste de câștigători iluștri ai Premiului Donostia, care i-a inclus și pe Francis Ford Coppola, Agnès Varda, Hirokazu Koreeda și Costa-Gavras, printre alții.

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la San Sebastian va avea loc în perioada 16-24 septembrie 2022.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Festivalul de Film de la San Sebastian: Juliette Binoche va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră