San Sebastian 2021: Filmul românesc „Crai Nou/ Blue Moon”, de Alina Grigore, a câștigat marele premiu

De: Ana Obretin / 26.09.2021, 09:48
San Sebastian 2021: Filmul românesc

Actrița și regizoarea Alina Grigore a primit Cochilia de Aur, marele premiu al Festivalului de la San Sebastian, Spania, pentru lungmetrajul său de debut, „Crai Nou/ Blue Moon”. Filmul, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, este un studiu realist brut al unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin.

Regizoare și actrițe au dominat ceremonia de decernare a premiilor Festivalului de Film de la San Sebastian de sâmbătă seară. Acesta a fost al doilea an consecutiv în care o regizoare debutantă primește premiul cel mare al festivalului. Anul trecut, scriitoarea și regizoarea georgiană Dea Kulumbegashvili a primit Cochilia de Aur pentru debutul ei „Beginning”, care a mai primit și trofeele pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriță și cel mai bun scenariu.

Kulumbegashvili s-a întors anul acesta în festival ca președinte al juriului majoritar feminin, care i-a inclus pe regizoarea franceză premiată anul acesta cu Leul de Aur de la Veneția Audrey Diwan, producătoarea chiliană Maite Alberdi, actrița spaniolă Susi Sanchez și pe producătorul american Ted Hope.

Jessica Chastain a fost prezentă la eveniment pentru a-și accepta premiul (devenit neutru) pentru cel mai bun rol principal, cea a controversatei evanghelista devenită vedetă TV Tammy Faye Bakker, din filmul biografic regizat de Michael Showalter „The Eyes of Tammy Faye”. Ea a împărțit premiul cu Flora Ofelia Hofmann Lindahl, care a fost recompensată pentru rolul din drama „As In Heaven”. Pentru același film, Tea Lindeburg a primit premiul pentru cel mai bun regizor. Completând seria câștigătoarelor evenimentului, regizoarea avangardistă franco-bosniacă Lucile Hadžihalilović a primit al doilea premiu special al juriului, pentru al treilea lungmetraj al său, basmul suprarealist pentru adulți „Earwig”.

Pe de altă parte, colaboratorul și soțul ei, Gaspar Noé a primit premiul cel mai mare în secțiunea paralelă Zabaltegi-Tabakalera, dedicată producțiilor experimentale, pentru studiul său dureros privind demența „Vortex”. Franțuzoaica Claire Mathon a primit premiul pentru imaginea thrillerului „Undercover”. Singurul bărbat care a primit unul dintre marile premii ale festivalului a fost regizorul britanic Terence Davies, pentru scenariuș filmului biografic „Benediction”, un portret al poetului Siegfried Sassoon, scrie Variety.

Céline Sciamma a câștigat premiul principal al publicului pentru filmul „Petite Maman”, lungmetrajul lui Emmanuel Carrère „Between Two Worlds” a primit premiu publicului pentru cel mai bun film european. 

Festivalul de Film de la San Sebastián, ajuns la cea de-a 69-a ediţie, a avut loc în perioada 17-25 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Johnny Depp, premiat pentru întreaga carieră la San Sebastian

„Blue Moon”, debutul în regie al actriței Alina Grigore, este în competiție la San Sebastian

Foto: Profimedia Images