„Este anul 2022…”: Previziuni făcute în tulburătorul film „Soylent Green” care s-au adeverit

De: Adrian Popa / 14.01.2022, 11:06
„Este anul 2022...”: Previziuni făcute în tulburătorul film „Soylent Green” care s-au adeverit

„Soylent Green”, filmul distopic din 1973, regizat de Richard Fleischer, este greu de privit pentru mulți oameni, deoarece atinge subiecte tabu și sensibile. Acțiunea se petrece în anul 2022. Din cauza suprapopulării, care a dus la o criză a hranei, oamenii morți sunt transformați într-o hrană sintetică.

Filmul, bazat pe un roman scris de Harry Harrison, a făcut mai multe previziuni care s-au adeverit. Una dintre acestea este criza resurselor alimentare, care a dus la apariția alimentelor sintetice. În film, roșiile sau brânza sunt ceva rar, care costă foarte mult. Jumătate din populația planetei consumă Soylent Green, un produs aparent vegetal. Oamenii cred că „alimentul sintetic” este bazat pe plancton extras din ocean. Adevărul, însă, este cutremurător. Soylent Green este realizat din rămășițe umane.

Astăzi alimentele sintetice sunt o realitate. Există carne realizată cu imprimante 3D și carne realizată din plante. Există chiar și hrană sinetică numit Soylent, produsă de Soylent Nutrition sub formă de praf sau batoane. Totodată, la fel ca în film, unele alimente se găsesc tot mai greu, din cauza poluării și a suprapopulării. Exemple sunt hrana pentru animale de companie, cafeaua sau alimentele conservate.

„Soylent Green” estima că în 2022 lumea va fi afectată de suprapopulare. Deocamdată aceasta nu este o problemă foarte gravă, dar sunt zone ale lumii care suferă din cauza ei. Exemplu sunt Hong Kong, Delhi sau Tokyo. Potrivit unor teorii, suprapopularea din orașul Wuhan a dus în China la apariția coronavirusului care a provocat pandemia COVID-19.

Multe dintre probleme, cauzate de schimbările climatice

Producția subliniază și problema schimbărilor climatice. În film, temperaturile nu scad niciodată sub un anumit nivel, iar populația suferă. Astăzi aceasta este una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă umanitatea. Unii cercetători cred că schimbările climatice sunt ireversibile, chiar dacă intervenim decisiv acum. Cercetătorii au avertizat, în cadrul evenimentului Plastic Health Summit 2021, că mai avem doar 9 ani în care putem acționa împotriva acestui material dăunător pentru planetă.

În film, oamenii pot cere să moară atunci când doresc, într-un proces asistat. Familiile celor care decid să facă acest lucru primesc chiar și anumite beneficii. În 2017, australianul Dr. Philip Nitschke, numit şi Dr. Death deoarece susţine dreptul oamenilor de a fi eutanasiaţi, a prezentat Sarco, prima maşină imprimată 3D care îi permite unei persoane să se sinucidă într-un mod care nu este violent.

Sinuciderea asistată este legală astăzi în Canada, Columbia sau Australia.

„Soylent Green” mai face o previziune care s-a adeverit. Diferențele dintre clasele sociale sunt uriașe în 2022, chiar și în societățile vestice. Bogații trăiesc în lux, pe când oamenii de rând suferă din cauza poluării, nu au ce mânca și chiar cer să fie lăsați să moară. În 2022 diferența dintre bogați și săraci s-a accentuat semnificativ.

În timpul pandemiei, averile celor mai bogați oameni din lume, precum Elon Musk (Tesla) sau Jeff Bezos (Amazon) au atins maxime istorice.

Surse: Yahoo! News, Insider