Festivalul de animație de la Annecy: „Flee” – Cristal Award, „Călătoria fantastică a Maronei”, de Anca Damian, premiu special

De: Ana Obretin / 20.06.2021, 10:04
Festivalul de animație de la Annecy:

Regizoarea Anca Damian a primit un premiu special la ediția de anul acesta a Festivalului de animație de la Annecy, pentru lungmetrajul său din 2019 „Călătoria fantastică a Maronei”. Pe de altă parte, documentarul „Flee”, despre un bărbat care povestește despre călătoria sa ca refugiat copil din Afganistan, a primit marele premiu, Cristal Award, al prestigiosului eveniment francez, care s-a încheiat sâmbătă seară.

O coproducție internațională regizată de Jonas Poher Rasmussen, „Flee” a fost produs de Riz Ahmed și Nikolaj Coster-Waldau. Publicația The Hollywood Reporter a descris filmul drept „o biografie puternică și poetică a luptei personale și a descoperirii de sine, care extinde definiția documentarului”. Pelicula a primit mai multe premii sâmbătă seară, printre care și cel pentru cea mai bună muzică originală, compusă de Uno Helmersson.

De cealaltă parte, pelicula regizată de Anca Damian „Călătoria fantastică a Maronei” a primit premiul André-Martin pentru cel mai bun lungmetraj francez. Distincția a fost creată în urmă cu trei ani în onoarea cunoscutului critic de cinema și realizator de filme de animație.

„Călătoria fantastică a Maronei/ L’extraordinaire Voyage de Marona” este despre o cățelușă, victimă a unui accident, care își aduce aminte de diferiții stăpâni pe care i-a iubit. Marona a adus lumină și inocență în fiecare casă în care a stat, potrivit sinopsisului oficial. Pelicula a fost nominalizată la premiile Academiei de Film Europene.

Festivalul de film de animație de la Annecy s-a aflat anul acesta la cea de-a 60-a ediție. În ultimii cinci ani, două filme recompensate cu premiul Cristal la Annecy au fost nominalizate ulterior și la Oscar: „I Lost My Body” (2019) și „My Life as a Zucchini” (2016).

Anul trecut, premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj de animație a fost acordat „Calamity”, de Rémi Chayé.

CITEȘTE ȘI: Filme de Alexander Nanau și Radu Jude, printre nominalizările la premiile Gopo 2021

Oscar 2021: „colectiv”, de Alexander Nanau, pleacă acasă cu mâna goală/ „Nomadland”, marele câștigător

IndieWire: “Colectiv”, de Alexander Nanau, și “La Gomerra”, de Corneliu Porumboiu, printre filmele anului

Animațiile „Soul” și „Wolfwalkers”, marile câștigătoare la Annie Awards 2021

Foto: Profimedia Images