Festivalul de la Cannes: Alexandru Belc, desemnat cel mai bun regizor în secțiunea Un Certain Regard

De: Ana Obretin / 28.05.2022, 08:22
Festivalul de la Cannes: Alexandru Belc, desemnat cel mai bun regizor în secțiunea Un Certain Regard

Alexandru Belc a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru producția „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2022.

Filmul a avut premiera mondială pe 24 mai și a avut parte de o primire călduroasă din partea presei internaționale.

CITEȘTE ȘI: Festivalul de la Cannes: Tom Cruise, primit cu ovații, acrobații aeriene și un Palme d’Or onorific

„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, selectat în competiția oficială la Cannes 

„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi.” spune Alexandru Belc, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Premiul a fost acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului.

„Metronom”, o producție Strada Film International, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Alexandru Belc

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea „Metronom” de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață, se arată în sinopsisul filmului remis Apropo.

„Este o perioadă pe care am cunoscut-o la început prin muzică:  Janis Joplin, Doors, Mircea Florian… Filmul e povestea unei generații care a râvnit la libertate, o generație pusă la încercare de regimul comunist al anilor ‘70. E o poveste de iubire între doi adolescenți dar și o poveste personală despre trădare, libertate, iertare”, declară Alexandru Belc, ce semnează scenariul și regia filmului.

Filmul va avea premiera națională la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie în Piața Unirii Open Air din Cluj-Napoca.

Secțiunea Un Certain Regard prezintă filme ce redau o viziune specială asupra lumii și adună, în fiecare an, cineaști unici de la nivel global, într-o selecție plină de diversitate și aplomb, potrivit organizatorilor.

Anul acesta, „Les Pires/ The Worst Ones”, de Lise Akoka și Romane Gueret a primit premiul pentru cel mai bun film Un Certain Regard, potrivit paginii oficiale a evenimentului. Premiul juriului, prezidat de actrița Valeria Golino, a mers la „Joyland”, de Sain Sadiq, iar cel pentru cel mai bun scenariu, filmului „Mediterranean Fever”, de Maha Haj. Premiile pentru interpretare au fost decernate lui Vicky Krieps, pentru rolul din „Corsage”, și lui Adam Bessa, pentru partitura din „Harka”. De asemenea, premiul Coup de Coeur a fost primit de „Rodeo”, de Lola Quivoron.

Festival de Film de la Cannes, ajuns anul acesta la cea de-a 75-a edițiea debutat pe 17 mai și se va încheia sâmbătă, cu decernarea marilor premii din competiția internațională, inclusiv Palme d’Or.

CITEȘTE ȘI: „Elvis”, filmul care a făcut furori la Cannes, are premiera în România pe 24 iunie

Cannes 2022: Andrés Ramírez Pulido („La Jauria”) este marele câștigător al secțiunii Semaine de la Critique

Foto: Maria Mitulescu