Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL anunță competiția de scurtmetraje românești

De: Ana Obretin / 28.06.2021, 12:02
Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL anunță competiția de scurtmetraje românești

13 producții au fost incluse în competiția de scurtmetraj românesc a celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care  va avea loc între 9 și 15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Selecția producțiilor, alese din peste 80 filme, a fost făcută de criticul de film Ionuț Mareș. Din cele 13 pelicule selectate, publicul va decide prin vot câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro. De asemenea, Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraje românești și internaționale câștigătorul premiului Ovidiu Bose Paștină.

Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL. Au fost zeci de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune, mai multe decât cele 13 pe care le-am ales. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor. Așadar, în selecția de scurtmetraje ANONIMUL se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun,  sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă. Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză”, spune Ionuț Mareș, într-un comunicat remis Apropo de organizatorii festivalului.

” Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animațiile realizate de Paul Mureşan sau tânărul colectiv 4INAROOM. Sper că selecţia va surprinde publicul prezent la Sfântu Gheorghe cel puţin la fel de mult pe cât m-a entuziasmat pe mine. E o competiţie care reflectă diversitatea tot mai mare de stiluri şi de subiecte a cinematografiei române”, adaugă acesta. 

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraje, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

Mai multe detalii, precum și programul festivalului vor fi comunicate pe parcursul săptămânilor viitoare pe http://www.festival-anonimul.ro/ .

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL este eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

CITEȘTE ȘI:

Festivalul de Film de la Locarno va avea o nouă secțiune competițională

Festivalul AWAKE revine în vară, cu o ediție „nomadă”, adaptată pandemiei

Foto: Fundatia Anonimul