Gala Oscar va avea loc duminică noapte: Ce Oscar a câștigat vreodată un Oscar și alte curiozități despre aceste trofee

De: Loredana Toma / 25.04.2021, 09:52
Gala Oscar va avea loc duminică noapte: Ce Oscar a câștigat vreodată un Oscar și alte curiozități despre aceste trofee

Cea de-a 93-a gală a premiilor Oscar va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Lungmetrajul alb-negru “Mank”, de David Fincher, conduce în topul nominalizărilor, cu 10. Câte 6 nominalizări au primit “Minari”, “Nomadland”, desemnat cea mai bună dramă la Globurile de Aur de anul acesta, “Sound of Metal”, “Judas and the Black Messiah”, “The Father” și “The Trial of the Chicago 7”. “Ma Rainey’s Black Bottom”, cu ultimul rol al lui Chadwick Boseman, a primit 5 nominalizări, inclusiv una postumă, pentru starul decedat în 2020.

O premieră înregistrată anul acesta este legată de „colectiv”, de Alexander Nanau, primul film românesc nominalizat vreodată la Oscar. Pelicula a primit chiar două nominalizări, pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Anterior, acest lucru s-a mai întâmplat în 2019, cu „Honeyland”, de Tamara Kotevska și Ljubomir Stefanov.

În așteptarea galei de anul acesta, iată câteva curiozități interesante despre aceste premii, de la cel mai tânăr la cel mai în vârstă câștigător de Oscar și până la istoria numelui lor.

A câștigat vreodată un Oscar un premiu Oscar?

 

Producătorul și creatorul de versuri Oscar Hammerstein II, care a format cu compozitorul Richard Rodgers una dintre cele mai influente echipe din domeniul musicalurilor, a câștigat două trofee Oscar pentru cea mai bună piesă, pentru “The Last Time I Saw Paris”, din “Lady Be Good” (1941), și “It Might As Well Be Spring”, din filmul “State Fair”(1945). De altfel, el este singurul artist cu acest nume care a câștigat, până în prezent un Oscar. 

De ce premiile se numesc Oscar?

La origine, se numeau premiile de merit ale Academiei, iar numele Oscar a fost adoptat oficial în 1939. Cea mai populară poveste este aceea că secretara executivă a Academiei de film americane din epocă, Margaret Herrick, a văzut statueta în 1931 și a spus că seamănă cu unchiul ei Oscar.

Cel mai tânăr și cel mai în vârstă câștigător de Oscar

Cel mai tânăr câștigător al unui premiu Oscar este Shirley Temple, care avea 6 ani când a câștigat trofeul, în 1934. Era un Oscar pentru copii ce nu mai este acordat în prezent. Tatum O’Neal a câștigat un Oscar pentru rol secundar, din “Paper Moon”, în 1973, pe când avea 10 ani.

La polul opus, cel mai în vârstă câștigător al unui trofeu este scenaristul James Ivory, premiat pentru “Call Me by Your Name”, în 2017, când avea  89 de ani. Cel mai în vârstă actor a fost Christopher Plummer, premiat pentru rolul din “Beginners” în 2011, la 82 de ani.

CITEȘTE ȘI: Recorduri și istorii rescrise la cea de-a 93-a ediție a galei Oscar

Cine a avut cele mai multe eșecuri înainte să câștige un Oscar?

Compozitorul Victor Young a primit 21 de nominalizări. A 22-a, primită pentru “Around the World in 80 Days”, a fost cu succes, dar postum. În prezent, inginerul de sunet Greg P Russell are 16 nominalizări, fără să fi câștigat vreun trofeu.

Ce filme au primit cele mai multe nominalizări și cele mai multe premii?

“All About Eve”, “Titanic” și “La La Land” au primit fiecare 14 nominalizări. „Titanic”, “Ben-Hur” și “The Lord of the Rings: The Return of the King” au câștigat cele mai multe Oscaruri, câte 11, cel din urmă fiind singurul care a marcat în toate categoriile în care a fost nominalizat.

A refuzat cineva vreun premiu Oscar?

George C Scott a refuzat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din “Patton”, spunând că “ceremonia a fost o paradă de carne de două ore”. Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din “The Godfather” din cauza “modului în care industria filmului a ajuns să trateze americanii nativi”. Iar Dudley Nichols a refuzat premiul inițial, însă, după trei ani, l-a acceptat.

De ce nu se mai spune  “Și câștigător este…”?

În 1989, producătorul show-ului, Allan Carr, a schimbat anunțul de la “Și câștigător este…” la “Oscarul este atribuit lui…” pentru că cel din urmă “nu sună atât de competitiv”.

Cel mai lung discurs de acceptare a premiului

Actrița Greer Garson, premiată pentru rolul din filmul “Mrs Miniver”, a mulțumit într-un discurs care a durat șase minute si care a început prin “Sunt, de fapt, nepregătită”.

Cine a câștigat cele mai multe Oscaruri?

Nimeni altul decât Walt Disney, 22 din 59 de nominalizări, care și acesta este un record. Totodată, Disney a obținut patru Oscaruri onorifice. Tot el deține recordul pentru cele mai multe nominalizări într-o singură ediție, șase, din care patru câștigate.  

Filmul cu cele mai multe nominalizări și niciun trofeu câștigat

“The Turning Point” și “The Color Purple” au primit 11 nominalizări și zero premii.

Ce film a câștigat la cele cinci mari categorii?

“It Happened One Night”, “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” și “The Silence of the Lambs” au fost singurele care au primit Oscarurile principale, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cel mai bun scenariu.

Cea mai scurtă apariție pe ecran recompensată cu Oscar?

Beatrice Straight a obținut trofeul pentru rolul secundar din filmul “Network”, în care a avut o apariție de cinci minute și două secunde.

Care sunt cele mai scurte și cele mai lungi filme câștigătoare de Oscar?

Cel mai scurt film este “Marty”, care are o durată de 90 de minute, iar cel mai lung este “Gone with the Wind”, cu o durată de 288 de minute.

CITEȘTE ȘI: Lista completă a nominalizărilor la gala Oscar 2021, unde „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost selectat în două categorii

Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoon, printre prezentatorii galei Oscar 2021

Participanții la gala Oscar 2021 nu sunt obligați să poarte măști

Foto: Profimedia Images