Instagram își cere scuze pentru cenzurarea afișului filmului lui Almodovar

De: Ana Obretin / 12.08.2021, 10:04
Instagram își cere scuze pentru cenzurarea afișului filmului lui Almodovar

Reprezentanții Instagram și-au cerut scuze pentru eliminarea de pe platformă a afișului oficial al noului film al regizorului spaniol Pedro Almodovar. Afișul, reprezentând un mamelon uman din care curge o picătură de lapte, a fost eliminat imediat după ce a fost publicat, luni, pe rețeaua de socializare, iar designerul acestuia s-a plâns de cenzură.

Compania mamă a Instagram, Facebook, a transmis, miercuri, într-o declarație pentru The Associated Press că afișul filmului „Madres Paralelas” a fost eliminat „pentru încălcarea regulilor lor privind nuditatea”.

„Cu toate acestea, facem excepții pentru a permite nuditatea în anumite circumstanțe, inclusiv atunci când există un context artistic clar. Prin urmare, am republicat postările care distribuie afișul filmului lui Almodovar pe Instagram și ne pare rău pentru orice confuzie creată”, se arată în comunicat.

Regulile vechi de pe Facebook – și cazurile de cenzură anterioare – au dus la apariția mișcării și hashtag-ului #FreetheNipple pe Instagram, care este folosit de mulți artiști și de vedete pentru a distribui imagini cu mameloane, în ciuda regulilor. În mod ciudat, interdicția nu se extinde și la mameloane masculine.

Designerul afișului, Javier Jaén, a declarat pentru AP că a luat în considerare posibilitatea ca afișul să fie cenzurat pe rețelele de socializare online, dar a rămas fidel viziunii sale după ce a primit sprijinul personal al lui Almodóvar.

„Aceasta este probabil prima imagine (cea a unui mamelon, n.r.) pe care am văzut-o când m-am născut. O companie precum Instagram îmi spune că munca mea este periculoasă, că oamenii nu ar trebui să o vadă, că este pornografică. Câți oameni spun că trupul lor este rău, că trupul lor este periculos?”, a spus Jaén, care a menționat și că a primit un sprijin copleșitor și că mii de oameni au distribuit afișul pe Instagram. „Se spune că tehnologia lor nu poate detecta diferențele de context. Nu-mi pasă. Schimbă-ți tehnologia atunci”, a mai spus acesta,

Madres Paralelas”, cu Penélope Cruz în rolul principal, va deschide Festivalul de Film de la Veneția, care are loc între 1 și 11 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Penelope Cruz și Pedro Almodovar fac echipă din nou. Cineastul spaniol refuză ofertele pentru streaming

Pedro Almodovar a anunţat distribuţia viitorului său film

Filme premiate în ultimul an și noutăți absolute, de Almodóvar, Ozon, Koncealovski, la TIFF 2021

Foto: Profimedia Images