Interviuri audio cu John Lennon nefăcute publice până în prezent, scoase la licitaţie

De: Nicoleta Lepădatu / 10.09.2021, 08:04
Interviuri audio cu John Lennon nefăcute publice până în prezent, scoase la licitaţie

Câteva interviuri audio cu muzicianul John Lennon care nu au fost făcute publice până în prezent vor fi scoase la licitaţie pe 28 septembrie şi se așteaptă ca aceste casete să fie adjudecate cu sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lire sterline.

Casetele cuprind 91 de minute de discuţii despre cântecul The Beatles preferat de Lennon, dragostea lui pentru Yoko Ono şi despre faptul că era „posedat” de faimă.

Înregistrările au fost realizate de jurnalistul Canadian Ken Zeilig, cu trei ocazii, în 1969 şi 1970, pe când The Beatles era pe punctul de a se destrăma. Doar cinci minute din ele au fost difuzate într-o transmisiune TV, la finalul anilor 1980.

Ken Zeilig a murit în 1990, la zece ani după ce Lennon a fost asasinat la New York, iar casetele au fost găsite recent de familia lui.

Despre cântecul preferat de la The Beatles, Lenon a spus: „Îmi plac ale mele, ştii (râde), îmi place «Revolution #9»”. Cerându-i-se să numească mai multe, el a ales „I Am the Walrus”, „Strawberry Fields Forever”, „A Day in the Life” şi „Rain”.

El a mărturisit că The Beatles a fost influenţat de compozitorii Karlheinz Stockhausen şi John Cage şi a minimalizat însemnătatea grupului. „Oamenii spun că The Beatles a creat un stil de viaţă şi de gândire cu totul nou. Ei bine, noi nu am făcut asta, am fost parte din chestia asta. Dacă era un mare val în oceanul care reprezenta mişcarea, eram în faţa valului. Dar nu am fost mişcarea în sine”.

Cântărețul a fost intervievat și alături de Yoko Ono, cu care se căsătorise în martie 1969. Despre ea a spus că „l-a recultivat pe John Lennon cel natural care se pierduse în The Beatles, în lume şi m-a făcut să fiu eu însumi”.

Cei doi organizaseră cu puţin timp înaintea interviurilor câteva proteste pentru pace, în paturi din hoteluri din Montreal şi Amsterdam, împotriva războiului din Vietnam.

Lui Ken Zeilig, el i-a motivat de ce a protestat şi nu a ajutat financiar: „Oamenii vor spune probabil: «De ce nu ai dat orez?», iar răspunsul nostru este că încercăm să prevenim cancerul, nu să îl tratăm după ce s-a instalat. Dacă vom avea suficienţi bani, le vom face pe amandouă, vom încerca să le facem pe amândouă. Dar credem cu adevărat în prevenţie decât în remediu”.

El a mai explicat şi că a înapoiat în 1969 însemnele Ordinului Imperiului Britanic în semn de protest faţă de implicarea Marii Britanii în Biafra şi Nigeria şi pentru că Regatul a susţinut moral şi verbal SUA în Vietnam.

Întrebat de ce a acceptat iniţial, Lennon a răspuns: „Ei bine, am fost un ipocrit, căutam bunăstare… dacă primeşti o medalie pentru că ucizi, cu siguranţă ar trebui să primeşti una şi pentru cântat şi pentru că menţii economiei Marii Britanii în stare bună”.

Despre celebritate el a vorbit în termeni duri, comparându-se cu un pelerin care este în mod constant tentat. „Am devenit posedaţi de un spirit al oamenilor care ne adoră. Având toată energia pe care oamenii ne-o dau, ne pierdem calea”.

Cu finalul The Beatles tot mai aproape, John Lennon a precizat că grupul „nu îşi face vreodată planuri după ce s-a oprit din a susţine turnee. Planurile au fost mereu făcute pentru grup şi, odată ce nu a mai făcut nimeni planuri pentru noi, nu am mai vrut vreun plan, aşa că nu facem”.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Mitul John Lennon, spulberat. O nouă carte dezvăluie o altă faţă a artistului