Ivan Reitman, regizorul „Ghostbusters”, a murit la 75 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 14.02.2022, 07:40
Ivan Reitman, regizorul „Ghostbusters”, a murit la 75 de ani

Producătorul și regizor Ivan Reitman, ale cărui comedii din anii ’70 și ’80 (printre care și  „Ghostbusters”) au avut un succes imens la public, a murit în somn pe 12 februarie în Montecito, California, a confirmat familia sa. Avea 75 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.

„Familia noastră este profund îndurerată de pierderea neașteptată a unui soț, tată și bunic care ne-a învățat să căutăm mereu magia în viață”, au spus copiii săi, regizorul Jason Reitman, Catherine Reitman și Caroline Reitman printr-o declarație comună. „Ne consolează doar faptul că munca sa de regizor a adus râs și fericire oamenilor din întreaga lume.”

Născut în Cehoslovacia și crescut în Canada (unde a întâlnit pentru prima dată astfel de benzi desenate tinere precum vedetele sale ulterioare Dan Aykroyd și Rick Moranis), Reitman a cunoscut primul succes major ca producător al filmului „National Lampoon’s Animal House” (1978). O comedie de succes care l-a prezentat pe starul „Saturday Night Live” John Belushi publicului marelui ecran.

A trecut rapid în regia de lungmetraj, iar primele sale două hituri l-au adus pe un alt obișnuit al „SNL”, Bill Murray, la eșalonul superior al celebrității cinematografice: în „Meatballs” (1979), care îl prezenta pe Murray ca un consilier de tabără anarhic, și comedia „Stripes” (1980), în care a jucat împreună cu Harold Ramis.

Oricât de formidabile au fost acele filme la box office, au fost doar o pregătire pentru cel mai mare succes al lui Reitman, pe care l-a produs și regizat. Scris de Aykroyd și Ramis, care au jucat împreună cu Murray, Moranis și Sigourney Weaver, „Ghostbusters” a fost combinația perfectă între umorul înțelept și efectele speciale creative, cu buget mare.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Morgan Stevens, cunoscut pentru rolurile din „Fame” și „Melrose Place”, a murit la 70 de ani

Actrița Monica Vitti, muza lui Michelangelo Antonioni, a murit

Bob Wall, expert în arte marțiale, actor și cascador care a colaborat cu Bruce Lee și Chuck Norris, a murit