Jay Leno își cere scuze pentru decenii de glume pe seama asiaticilor: În sinea mea știam că e greșit

De: Ana Obretin / 25.03.2021, 11:18
Jay Leno își cere scuze pentru decenii de glume pe seama asiaticilor: În sinea mea știam că e greșit

Vedeta de televiziune și fosta gazdă a emisiunii „Tonight Show” Jay Leno și-a cerut scuze pentru decenii de glume pe seama comunității asiatice. De-a lungul carierei sale, Leno a spus glume care au perpetuat stereotipuri despre asiatici, precum cele potrivit cărora aceștia consumă carne de pisică și de câine. De peste un deceniu, grupul activist Media Action Network for Asian Americans (MANAA) îl critică pe jurnalistul american. 

„La momentul când am făcut aceste glume, am crezut cu adevărat că sunt inofensive”, a spus Leno într-o videoconferință la care a participat liderul MANAA, Guy Aoki. „Îmi bateam joc de inamicul nostru Coreea de Nord – și, la fel ca majoritatea glumelor, era o sămânță de adevăr în ele”, a spus Leno, care a adăugat: „La acea vreme, a existat o atitudine predominantă potrivit căreia un grup se va plânge mereu de ceva, așa că nu trebuie să îți bați capul. Ori de câte ori am primit o plângere, au existat două părți ale discuției: fie ‘Trebuie să gestionăm asta’, fie ‘dă-i naibii dacă nu știu de glumă'”. „De prea multe ori m-am alăturat părerii din urmă, chiar și atunci când în inima mea știam că este greșit”, a mai spus Leno, potrivit The Hollywood Reporter.

Cel mai recent incident a avut loc în 2019, când Leno a fost jurat invitat la „America’s Got Talent”, de la NBC, și a făcut o glumă rasistă cu privire la coreenii care consumă carne de câine. Deși gluma a fost tăiată la montaj, aceasta a fost inclusă într-un raport care examina plângeri ale actriței americane Gabrielle Union privind o cultură toxică la locul de muncă în timpul producției sezonului al 14-lea. Union a fost eliminată din emisiune după un sezon, la fel și colega sa jurata Julianne Hough.

„MANAA a fost foarte drăguță să îmi accepte scuzele. Sper că și comunitatea asiatică americană va putea să le accepte și sper să pot fi la înălțimea așteptărilor lor în viitor”, a mai spus Leno.

Aoki a declarat pentru The Hollywood Reporter că a reușit să obțină o întâlnire cu Leno după ce acesta a fost numit gazda emisiunii „You Bet Your Life”. În noiembrie anul trecut, Aoki i-a scris o scrisoare directorului general al rețelei Fox, Jack Abernethy, și producătorilor show-ului, cerând concedierea lui Leno și amenințând că va vorbi cu agențiile de publicitate. Luni mai târziu, a fost organizată o videoconferință cu șefii MANAA. 

Gestul lui Leno vine pe fondul unui val de sprijin pentru comunitatea asiatică, după creșterea violențelor la adresa acesteia, inclusiv un incident armat care a avut loc în Atlanta, unde șase femei de origine asiatică au fost ucise. Potrivit rapoartelor autorităților, cazurile de violență și crimă care au ca victime asiatici au crescut cu 149% în 16 dintre cele mai mari orașe din America în 2020, mai ales pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și a stereotipurilor care asociază cauzele pandemiei cu această comunitate.

Leno a mai spus că a fost „șocat și întristat” să vadă ce se întâmpla cu comunitatea asiatică. „Aș fi profund rănit și rușinat dacă cumva cuvintele mele ar contribui la incitarea la violență. Cu ajutorul MANAA, aș vrea să fac tot ceea ce pot pentru a ajuta în procesul de vindecare”, a spus acesta. 

CITEȘTE ȘI: Lucy Liu si Jay Leno au făcut spectacol la emisiunea „The Tonight Show” (Video)

Angajatorii devin mai incisivi decât Jay Leno sau David Lettermann

Top 10 cele mai scumpe maşini sport ale vedetelor

Foto: Profimedia Images