Kang Soo-youn, prima actriţă din Coreea de Sud care a obţinut premiul pentru interpretare la Veneția, a murit la 55 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 08.05.2022, 09:33
Kang Soo-youn, prima actriţă din Coreea de Sud care a obţinut premiul pentru interpretare la Veneția, a murit la 55 de ani

Kang Soo-youn, prima actriţă din Coreea de Sud care a obţinut premiul pentru interpretare la Festivalul Internațional de Film de la Veneția a murit în urma unei hemoragii cerebrale. Actrița avea 55 de ani.

Kang Soo-youn a încetat din viață la un spital din Seul în urma hemoragiei cerebrale suferite joi, potrivit unui comunicat al familiei sale.

După ce a apărut mai rar în producţii în ultimul deceniu, actriţa urma să fie văzută anul acesta în „Jung-E”, un film SF al regizorului Yeon Sang-ho, care va fi difuzat pe Netflix.

Născută la Seul în 1966 Kang Soo-youn a debutat la vârsta de 4 ani în filme pentru copii şi a avut o carieră prolifică în televiziune şi pe marile ecrane.

La 21 de ani a interpretat rolul lui Ok-nyeo, o tânără căreia un nobil îi cere să devină mamă-surogat pentru a putea avea un moştenitor, în filmul „The Surrogate Woman”, al cunoscututlui regizor Im Kwon-taek.

A fost recompensată pentru acest rol cu premiul pentru ca mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, devenind astfel prima artistă din Coreea de Sud premiată la unul dintre la unul dintre cele mai mari festivaluri cinematografice internaţionale.

Doi ani mai târziu ea va fi distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru interpretarea sa din filmul „Come, come, come upwards”(1989), tot în regia aceluiași Im Kwon-taek.

În anii 90 a jucat în multe filme de succes din ţara sa precum „Gyeongmajang ganeun gil” (1991) sau „Chunyudleui jeonyuksiksah” (1998).

Toate aceste producţii au transformat-o într-o punct de reper al filmelor sociale care prezintă femeile oprimate de societatea patriarhală sud-coreeană.

Între 2015 şi 2017, Kang a fost aleasă codirector executiv al Festivalului Internaţional de Film de la Busan, cel mai mare festival cinematografic din Asia.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Robert Morse, de două ori câștigător de Tony și vedetă din „Mad Men”, a murit la 90 de ani

Gilbert Gottfried, comedian și vedetă „Aladdin”, a murit la 67 de ani