Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 22 și 31 octombrie

De: Ana Obretin / 05.10.2021, 15:43
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 22 și 31 octombrie

Ediția de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc indoors, outdoors și online, între 22 și 31 octombrie, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare, anunță organizatorii prestigiosului eveniment.

Cea de-a 12-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest își propune, ca de fiecare dată, să aducă în premieră publicului românesc cele mai importante și premiate pelicule ale anului. De această dată, proiecțiile vor avea loc în patru săli de cinema în București: la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și la Cinemateca Union.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: “La Civil”, de Teodora Ana Mihai, produs de Cristian Mungiu, premiat în secțiunea Un Certain Regard

Gradul de ocupare al sălilor și condițiile de acces vor fi cele permise de autorități pentru perioada în care se desfășoară festivalul. Vor avea loc în aceeași perioadă și proiecții în aer liber, la Pergola Grădinii Verona din spatele Librăriei Cărturești Verona, iar la o parte dintre filme și evenimente publicul va avea acces online. Totodată, și în acest an vor avea loc ediții regionale ale evenimentului, la Iași, Cluj și Timișoara.

Festivalul de la Cannes s-a reluat anul acesta după o ediție anulată din cauza pandemiei, fiind organizat în mod excepțional în luna august. Juriul prezidat de cineastul american Spike Lee a inclus personalități ale domeniului ca Mylène Farmer, Mélanie Laurent, Maggie Gyllenhaal și Song Kang-Ho.

Les Films de Cannes va aduce publicului din România cele mai importante filme premiate, în premieră absolută în România: „Titane”, câștigătoarul Palme d’Or, „A Hero”, câștigătorul Marelui Premiu, „Memoria, câștigătorul premiului juriului, „Drive my car”, trofeul pentru cel mai bun scenariu și premiul FIPRESCI, „The Worse Person in the World” (premiul pentru interpretare feminină).

Evocând declarația gelegatului eneral al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, a XII-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest își propune, la rândul ei „să aducă cinema-ul la viață, să protejeze artiștii, să expună starurile și să ajute industria. E o viziune universală. Cinematograful nu e niciodată uniform, se schimbă, se perfecționează și toate festivalurile trebuie să se adapteze. Festivalul susține cinema-ul, iar acesta are nevoie de săli de proiecție. Sala de cinema nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Multiplicarea platformelor în întreaga lume înseamnă că, pe măsură ce timpul trece, sălile tradiționale își vor dovedi puterea singulară”, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Programul festivalului, detalii despre evenimentele paralele precum și informațile despre punerea în vânzare a biletelor vor fi disponibile în curând pe site-ul: www.filmedefestival.ro dar și pe paginile de Facebook și Instagram.

Cea de-a 12-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: Scurtmetrajul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, premiat la Cinéfondation

Cannes 2021: „Feathers” a primit marele premiu al secțiunii Semaine de la Critique, prezidată de Cristian Mungiu

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest