„Lightyear”, filmul spin-off „Toy Story”, interzis în 14 țări din cauza unui sărut gay

De: Ana Obretin / 14.06.2022, 12:04

„Lightyear”, filmul spin-off al francizei „Toy Story”, produs de Pixar, a fost interzis în 14 țări, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, din cauza unei scene cu un sărut între persoane de același sex.

CITEȘTE ȘI: Filmul pe care Putin îl va interzice: „Firebird” spune povestea de dragoste dintre doi militari gay din URSS

Scena, care înfățișează un ranger spațial pe nume Alisha și partenera ei împărtășind un scurt sărut, fusese inițial tăiată de Disney, dar a fost inclusă din nou în film după ce animatorii Pixar au criticat compania pentru cenzurarea „afecțiunii deschise gay” în producțiile sale. Ca urmare, filmul nu va fi proiectat în cinematografele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Liban, Egipt, Malaysia, Indonezia și multe altele, potrivit Reuters. Disney nu a comentat încă acest aspect.

CITEȘTE ȘI: O scenă cu un sărut al unui cuplu gay, reintrodusă într-o animație Pixar, după critici acerbe

Chris Evans, în cele mai bune 5 roluri, care nu sunt asociate francizei Marvel (VIDEO)

Consiliul Național al Media din Emiratele Arabe Unite a anunțat luni, pe Twitter, că filmul nu va fi licențiat pentru proiecție în cinematografe, „din cauza încălcării standardelor de conținut media din țară”. Variety scrie, citând surse, că filmul a fost aprobat inițial pentru lansare în Emiratele Arabe Unite, dar i s-a retras licența după ce mesaje publicate pe rețelele de socializare online au arătat că producția insultă musulmanii și islamul.

Tot potrivit Variety, o sursă apropiată Consiliului de cenzură a filmului din Malaysia a cerut editarea peliculei. Se pare că Disney a refuzat și a retras colicitarea pentru aprobare a lansării în cinematografe din țară. Cu toate acestea, filmul ar putea fi lansat pe serviciul Disney Plus Hotstar, unde sunt disponibile funcții de control parental.

„Lightyear” completează povestea de fundal a lui Buzz Lightyear, un personaj principal din îndrăgita franciză Toy Story

Filmul îi va urmări pe tânărul Buzz și echipa sa în timp ce navighează spre o planetă ostilă și se confruntă cu un rău care planează asupra galaxiei, scrie NME.

„Lightyear” va avea premiera în cinematografelele românești la sfârșitul acestei săptămâni.

Vezi trailerul mai jos:

Într-un interviu recent, Chris Evans – care dă voce lui Buzz Lightyear în film – a comentat scena sărutului între persoane de același sex: „Este grozav că facem parte din ceva care face pași înainte în fenomenul de incluziune socială, dar este frustrant că există încă lucruri care nu sunt acolo unde ar trebui să fie”.

Taika Waititi, care dă voce personajului Mo Morrison în film, a adăugat: „Sperăm că va veni o perioadă în care nici măcar nu trebuie să avem această conversație (…) Nu e ciudat, e normal și ar trebui normalizat. Ori de câte ori ai acești pași mici pe care studiourile îi fac – uneori se pot simți mici, dar, de asemenea, sunt pași – și sunt pași către normalizarea umanității și a iubirii. Îmi pare foarte rău pentru țările care nu vor acest film din cauza unui lucru mic și ciudat ca acesta”.

CITEȘTE ȘI: Dumbledore este deschis gay în „Fantastic Beasts: Secrets of Dumbledore”, iar China cenzurează acest detaliu

Foto: Profimedia Images