„Luca”, o animație marca Disney Pixar, va avea premiera în cinematografele românești pe 16 iulie

De: Nicoleta Lepădatu / 05.07.2021, 13:13
„Luca”, o animație marca Disney Pixar, va avea premiera în cinematografele românești pe 16 iulie

„Luca”, un nou film original produs de Studiourile Disney Pixar este o poveste amuzantă și emoționantă despre prietenie, ieșirea din zona de confort și o aventură de neuitat care le schimbă viața protagoniștilor – doi simpatici monștri marini adolescenți.

În atmosfera superbă a unui oraș de pe Riviera italiană, “Luca” este o poveste despre un băiat care are parte de o vară memorabilă, plină de înghețată, paste și călătorii nenumărate cu scooterul. Pe numele lui Luca, el împarte toate aceste aventuri cu noul său prieten, Alberto. Însă toată distracția este amenințată de posibilitatea revelării unui secret foarte bine păstrat: ambii băieți sunt, de fapt, monștri marini dintr-o altă lume aflată dincolo de suprafața apei.

„Luca este timid, politicos și introvertit, e genul de puști care ține cont de reguli și care, în același timp, mustește de dorința de a vedea lumea și de a învăța tot ce se poate despre ea. Însă toată viața i s-a spus cămonștrii de mare nu au ce să caute în afara apei, e conștient de pericole și e atras de uscat, lui i se pare că fix acolo se întâmplă cele mai interesante lucruri”, explică scenaristul Jesse Andrews, într-un comunicat de presă remis apropo.

Luca e pur și simplu fascinat de oameni și de toate lucrurile pe care aceștia le fac. Curiozitatea lui devine de nestăpânit pe măsură ce descoperă diverse obiecte care aparțin oamenilor și care au plutit pe apă până în lumea lui. 

„Luca nu știe nimic despre ce se întâmplă la suprafața apei. Așa că aceste lucruri sunt frânturi dintr-o altă lume, ca și cum pe Pământ ar ateriza obiecte din spațiu. Fiind un puști plin de imaginație, de îndată ce îl întâlnește pe Alberto – care chiar știe ce sunt toate acele obiecte – devine și mai curios”, spune scenaristul Mike Jones.

Alberto, care este tot un monstru marin, s-a aventurat deja la suprafața apei, ceea ce îi aduce automat respectul lui Luca. Alberto știe deja că monștrii de mare au capacitatea de a se amesteca cu oamenii. Alberto pur și simplu îl trage pe Luca din apă și așa aflăm că monștrii de apă au puterea magică de a se transforma în oameni odată ce se usucă”, spune Casarosa. „Ne-am inspirat din viața caracatițelor care se pot camufla și care își pot schimba înfățișarea în funcție de mediu”, mai spune el.

Odată ajunși pe uscat, cei doi puști se pot bucura din plin de viața bună. Luca se aruncă în noile plăceri: înghețată, plimbări cu scuterul etc. Dar își dă seama deodată că încalcă regulile impuse de familia sa. Există o mare neînțelegere între oameni și monștrii marini. Se tem unii de alții. Monștrii de mare evită să iasă din apă, în vreme ce oamenii încearcă să prindă un monstru de mare ca să dovedească existența lor”, explică Jacob Tremblay, cel care îi dă voce lui Luca.

Luca și Alberto pornesc în noua lor aventură având în minte un lucru extrem de important, care le oferă protecție în lumea oamenilor, și anume, că trebuie să rămână uscați, orice ar face. „Dacă plouă pe ei sau sunt stropiți cu apă, secretul lor poate fi descoperit”, spune scenaristul Mike Jones.

E minunată tema aceasta despre dorința de a te integra în afara familiei și grupului apropiat, de a vrea să cunoști și alte culturi dincolo de a ta. Luca descoperă puterea de a explora și de a celebra o altă cultură, învățând, în același timp, să prețuiască și mai mult propria cultură”, adaugă Andrea Warren.

Simpaticele personaje prind viață cu ajutorul unor voci speciale: Jacob Tremblay e Luca Paguro și Jack Dylan Grazer – Alberto Scorfano. Din distribuție mai fac parte și Emma Berman, vocea Giuliei Marcovaldo, Saverio Raimondo care îi dă viață lui Ercole Visconti , Maya Rudolph, mama lui Luca, Jim Gaffigan ca tatăl lui Luca, și alții.

Regia este semnată de Enrico Casarosa, iar producător este Andrea Warren, alături de Pete Docter, Peter Sohn și Kiri Hart ca producători executivi. Povestea este semnată de Casarosa, Jesse Andrews și Simon Stephenson, iar coloana sonoră poartă semnătura compozitorului Dan Romer.

Filmul Luca” este distribuit în România de Forum Film România și are premiera în cinematografe în data de 16 iulie 2021 în format 2D.

Foto: Forum Film România

CITEȘTE ȘI: Festivalul de animație de la Annecy: „Flee” – Cristal Award, „Călătoria fantastică a Maronei”, de Anca Damian, premiu special