Melvin Van Peebles, regizor influent, actor și scriitor a murit la 89 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 23.09.2021, 07:07
Melvin Van Peebles, regizor influent, actor și scriitor a murit la 89 de ani

Melvin Van Peebles, regizorul inovator din spatele „Sweet Sweetback’s Baadassss Song” și tatăl regizorului și actorului Mario Van Peebles a murit. Avea 89 de ani.

„Sweet Sweetback” a fost un film revoluționar din mai multe motive. Melvin Van Peebles a finanțat și lansat filmul fără ajutorul unei case de producție cunoscute, deschizând calea către un întreg ecosistem de cinema independent. Pentru că nu-și putea permite o campanie tradițională de marketing, el a folosit albumul de pe coloană sonoră al filmului pentru a-l face cunoscut. Și cel mai important, el a dovedit că filmele realizatorilor negri despre viața negrilor din America ar putea fi un efort profitabil, prezicând explozia din curentul cinematografic Blaxploitation din anii 1970.

„Tata știa că felul în care erau percepuți negrii de către societate contează”, a spus Mario Van Peebles într-o declarație de presă. „Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, la ce valore se ridică un film? Vrem să fim succesul pe care îl vedem, deci trebuie să ne vedem liberi. Adevărata eliberare nu însemna imitarea mentalității colonizatorului. A însemnat aprecierea puterii, frumuseții și interconectivității tuturor oamenilor.”

„Sweet Sweetback” va fi proiectat la Festivalul de Film de la New York săptămâna aceasta pentru un omagiu la aniversarea a 50 de ani. „Într-o carieră de neegalat, caracterizată de o inovație constantă, o curiozitate nemărginită și o empatie spirituală, Melvin Van Peebles a lăsat un semn de neșters în peisajul cultural internațional prin filmele, romanele, piesele și muzica sa”, a spus fiul acestuia.

Melvin și Mario Van Peebles au făcut echipă la filmul din 1989 „Identity Crisis”, cu Melvin regizor și scenariul scris de Mario, care a și avut rolul unui rapper posedat de sufletul unui creator de modă mort. Melvin a apărut în „Posse”, regizat de Mario Van Peebles, în 1993, în care a jucat și Mario, precum și în drama „Panther” (1995), în care Melvin a adaptat scenariul din propriul său roman.

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: Willie Garson, cunoscut pentru rolul său din „Sex and the City”, a murit. Actorul avea 57 de ani

Vedeta de radio Bob Harris spune că Richard Nixon i-a cerut lui Elvis Presley să-l spioneze pe John Lennon

Denzel Washington preia coroana în trailerul filmului „The Tragedy of Macbeth”