„Nomadland” a câștigat marele premiu al Federației Internaționale a Criticilor de Film

De: Nicoleta Lepădatu / 18.08.2021, 18:51
„Nomadland

Federația Internațională a Criticilor de Film a votat „Nomadland”, filmul câștigător al Oscarului în regia lui Chloé Zhao, drept cel mai bun film din 2021. Marele Premiu FIPRESCI va fi înmânat la Festivalul de Film de la San Sebastian.

Chloé Zhao poate adăuga încă un trofeu la cele câștigate. FIPRESCI, Federația Internațională a Criticilor de Film, a ales drama „Nomadland”, premiată cu Oscar, ca fiind cel mai bun film din 2021.

„Nomadland”, care le-a adus și o statuetă regizoarei Chloé  Zhao și premiul pentru cea mai bună actriță pentru vedeta Frances McDormand, a învins o o serie remarcabilă de filme europene.  Printre ele „Another Round” a lui Thomas Vinterberg – câștigător al Oscarului din 2021 pentru cel mai bun lungmetraj internațional – „Quo Vadis, Aida?”, de Jasmila Zbanic, nominalizat la Oscar, dar și câștigătorul festivalului de la  Berlin, „Bad Luck Banging or Loony Porn”, a lui Radu Jude, precum și drama georgiană a lui Alexandre Koberidze „What We See When We Look to the Sky? Toate aceste pelicule au fost în competiția pentru Marele Premiu FIPRESCI 2021.

Chloé Zhao este primul regizor chinez care a câștigat premiul și doar al doilea realizator asiatic onorat cu acest trofeu, după regizorului coreean Kim Ki-duk, care a câștigat pentru 3-Iron‟, în 2005.

Este oarecum neobișnuit și pentru un regizor nord-american să ia premiul criticii internaționale, care își alege favoritele din titlurile care se afișează la cele mai importante festivaluri de film din întreaga lume. Doar trei regizori americani au câștigat vreodată: Terrence Malick pentru The Tree of Life‟, în 2011, Richard Linklater pentru Boyhood‟, în 2014 și Paul Thomas Anderson, cel mai celebru regizor al FIPRESCI, cu trei trofee, pentru Magnolia (2000), There Will Be Blood (2008) și Phantom Thread (2018).

Marele Premiu FIPRESCI din 2021 va fi înmânat pe 17 septembrie în cadrul galei de deschidere a celei de-a 69-a ediție a Festivalului de la San Sebastian. Asociația internațională a criticilor nu a acordat un Marele Premiu anul trecut, invocând anularea festivalurilor de film și a lansărilor ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Regizorul italian Francesco Maselli va primi premiul onorific pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția