Paul Sorvino, star al filmului „Goodfellas”, a murit la 83 de ani

De: Ana Obretin / 26.07.2022, 09:16
Paul Sorvino, star al filmului

Actorul american Paul Sorvino, care și-a făcut o carieră jucând personaje puternice, în special pe mafiotul Paulie Cicero din „GoodFellas”, de Martin Scorsese, a murit. Actorul avea 83 de ani.

Sorvino, tatăl actriței premiate cu Oscar Mira Sorvino („Mighty Aphrodite”), a murit luni, din cauze naturale, a anunțat soția acestuia, Dee Dee, potrivit The Hollywood Reporter. Purtătorul său de cuvânt, Roger Neal, a spus că acesta a murit la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

CITEȘTE ȘI: Peter Jackson, regizorul „The Lord Of The Rings”, dezvăluie filmele sale preferate; alegerile sunt uimitoare

Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie

Pe parcursul unei cariere solide, care s-a întins pe o jumătate de secol, Sorvino a jucat roluri diverse, precum încasatorul de pariuri al lui James Caan din „The Gambler” (1974), tatăl insistent al personajului lui Claire Danes din „Romeo și Julieta” (1996), de Baz Luhrmann, secretarul de stat Henry Kissinger în „Nixon” (1995) al lui Oliver Stone și un dependent de heroină în „The Cooler” (2003). A jucat rolul unui fondator al Partidului Comunist American în filmul lui Warren Beatty „Reds” (1981) și a lucrat din nou alături de acesta în „Dick Tracy” (1990), „Bulworth” (1998) și „Rules Don’t Apply” (2016), scrie The Hollywood Reporter.

Paul Sorvino, un tenor respectat

Acesta și-a împlinit un vis când a cântat pentru Opera din New York la Lincoln Center în 2006. În copilărie a luat lecții de canto, dar, din cauza unui astm, a trebuit să renunțe, devenind, în cele din urmă, un mare actor. Originar din Brooklyn, New York, Paul Sorvino a jucat, timp de un sezon, în rolul detectivului Phil Cerretta, partenerul lui Chris Noth, din „Lege și ordine/ Law & Order”.

În 1973, Sorvino a primit o nominalizare la Tony și un Drama Desk Award pentru interpretarea lui Phil Romano – unul dintre cei patru foști jucători de baschet de liceu care s-au reunit pentru a-și vizita vechiul antrenor – în producția originală de pe Broadway a lui Jason Miller „That Championship Season”, premiată cu Pulitzer. A reluat rolul pentru un film din 1982, apoi a jucat rolul antrenorului într-un telefilm Showtime din 1999, pentru care și-a făcut și debutul regizoral. A mai regizat „The Trouble With Cali” (2012).

Totuși, Sorvino este probabil cel mai cunoscut pentru rolul Cicero, mafiotul căruia îi plăcea o masă bună și își felia usturoiul cu o lamă de ras în filmul „GoodFellas” (1990), pe care Nicholas Pileggi și Scorsese l-au adaptat după romanul primului, din 1986.

„Sunt mulți oameni care cred că sunt de fapt un gangster sau un mafiot, în mare parte din cauza ‘Goodfellas’”, a spus Paul Sorvino o dată. „Presupun că acesta este prețul pe care îl plătești pentru a fi eficient într-un rol”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI: Ray Liotta a murit; Actorul cunoscut pentru rolul din „Goodfellas” avea 67 de ani

Foto: Profimedia Images