Pelicule de Sean Penn, Gaspar Noe și Nanni Moretti, la Les Films de Cannes a Bucarest

De: Ana Obretin / 18.10.2021, 18:37

Pelicule regizate de maeștri ai cinematografiei internaționale, precum Sean Penn, Gaspar Noe și Nanni Moretti, vor fi proiectate la Les Films de Cannes a Bucarest. Evenimentul va avea loc între 22 și 31 octombrie, iar biletele au fost puse deja în vânzare.

CITEȘTE ȘI: „La Civil”, de Teodora Ana Mihai, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest

Cele mai mari nume înscrise în ediția din acest acest an a Festivalului de la Cannes au adus producții dure, nebune, angajate, importante, îndrăznețe, violente sau foarte derutante. După un an atipic, când manifestarea și-a întrerupt competiția și proiecțiile din cauza pandemiei, 2021 a însemnat întoarcerea în forță a unor monștri sacri care au fost din nou provocați să-și confirme valoarea în fața asaltului «revelațiilor» tinere, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Astfel, Jaques Audiard, care a primit un BAFTA pentru „The Beat My Heart Skipped” (2005) și marele premiu al juriului de la Cannes pentru „A Prophet” (2009), apoi cu Palme d’Or, pentru „Dheepan” (2015), a revenit anul acesta cu „Les Olympiades”. Filmul a primit la Cannes 2021 premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Controversatul cineast francez Gaspar Noe, autorul violentului „Irréversible”, a fost inclus în selecția de anul acesta cu „Vortex”, despre ultimele zile ale unui cuplu în vârstă, de iubiți senili.

Cel mai scandalos film al ediției din 2021 a fost „Benedetta”, de Paul Verhoeven, despre o călugăriță din secolul XVII care se lasă pradă unei iubiri lesbiene interzise, în timp ce viziunile sale religioase șocante amenință să zdruncine biserica din temelii.

Un alt monstru sacru, de data aceasta hollywoodian, Sean Penn s-a întors anul acesta în competiția de la Cannes, cu „Flag Day”, inspirat de o poveste reală. Dylan Penn, fiica sa din realitate, e partenera sa într-un portret de familie intim despre o tânără care se luptă să învingă fantomele trecutului în timp ce încearcă să reconcilieze legătura indestructibilă dintre o fiică și un tată.

Arnaud Desplechi, unul dintre răsfățații Cannes-ului – a fost prezent cu cinci filme în competiția oficială, unul în Un Certain Regard și două în afara competiției -, a adus „Tromperie”, cu Léa  Seydoux” în rol principal.Iar Nanni Moretti, premiat cu Palme d’Or pentru „La stanza del figlio” (2001), a fost inclus în selecția de anul acesta cu „Three Floors”, povestea e trei familii care trăiesc în 3 apartamente din același complex luxos de locuințe.

În proiecțiile Les Films de Cannes a Bucarest au mai fost incluse „Cow”, de Andrea Arnold, despre câțiva ani din existența unei vaci de lapte engleze, „House arrest”, de Aleksey German Jr, despre un profesor universitar care, după ce critică administrația orașului său, e plasat sub arest la domiciliu, „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, premiat cu trofeul secțiunii Un Certain Regard, și „Lamb”, de Valdimar Jóhannsson, cineast care va fi prezent la București la proiecția filmului său.

Biletele sunt disponibile pe Evenbook.ro, iar pe www.filmedefestival.ro se găsesc mai multe informații despre filme și programul evenimentului.

Cea de-a 12-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: „Titane”, premiat cu Palme d´Or; Julia Ducournau, abia a doua regizoare care câștigă marele premiu

Foto:  Voodoo Films