„La Civil”, de Teodora Ana Mihai, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest

De: Ana Obretin / 11.10.2021, 16:25

„La civil”, de Teodora Ana Mihai, va fi proiectat în deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Acesta a fost singurul film românesc reținut în selecția oficială a Festivalului de la Cannes de anul acesta. Lungmetrajul a fost aplaudat în picioare timp de opt minute după proiecție și recompensat în palmaresul final al secțiunii Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.

„La Civil” va fi proiectat în premieră absolută în România pe 22 octombrie, în deschiderea celei de a 12-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, în prezența regizoarei. Aceasta va introduce filmul și va rămâne pentru o discuție cu publicul bucureștean după proiecție. Totodată, Teodora Ana Mihai va fi prezentă pe 24 octombrie la Iași, unde va prezenta filmul publicului local, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: “La Civil”, de Teodora Ana Mihai, produs de Cristian Mungiu, premiat în secțiunea Un Certain Regard

Teodora Ana Mihai este o regizoare belgiană de origine română. Ea a atras atenția lumii cinematografice prin documentarul „Waiting for August”. Acesta spune povestea copiilor români rămași să se descurce singuri după plecarea părinților la muncă în străinătate. „Waiting for August” a fost selecționat și prezentat în peste 40 de festivaluri, primind 11 premii. Printre ele s-a numărat Globul de Cristal pentru documentar la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

„La Civil”, inspirat de o poveste reală

„La Civil” este o coproducție belgiano-româno-mexicană, filmul fiind produs, printre alții, de Frații Dardenne și Cristian Mungiu. Filmul a fost inclus în peste 15 festivaluri internaționale. Producția s-a derulat în condiții extrem de dificile, fiind turnată în 2020, în plină pandemie, în Durango, Mexic. Regizoarea a avut tăria să gestioneze deopotrivă filmul, condițiile sanitare și maternitatea din viața reală.

Conform Screen Daily, „La Civil” „creionează o imagine convingătoare a unei societăți în care nimeni nu poate avea încredere în nimic. Iar toată lumea este complice într-un ciclu nesfârșit de violență”. Povestea este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

Filmul este inspirat de o sfâșietoare poveste adevarată. O răscumpărare într-o societate mexicană în care clanurile sunt mai presus de lege și autorități. Pornind de la cazul real, regizoarea spune povestea lui Cielo, o mamă care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini. Ea se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare.

Les Films de Cannes à Bucarest – Focus Belgia

Ca în fiecare an, Les Films de Cannes à Bucarest prezintă o selecție de filme ale unei cinematografii care s-a făcut remarcată recent pe plan modial. Anul acesta, spectatorii bucureșteni sunt invitați să descopere Belgia. Vor fi proiectate filme ca „Les Intranquilles”, de Joachim Lafosse, selecționat în competiție la Cannes 2021, și „Foutre”, de Emmanuel Marre și Julie Lecoustre,

Pe site-ul www.filmedefestival.ro se găsesc detalii despre filmele anunțate. Iar în curând vor fi oferite informații despre programul festivalului și punerea în vânzare a biletelor.

Cea de-a 12-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest (22-31 octombrie) este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: Scurtmetrajul „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, premiat la Cinéfondation

Cannes 2021: „Feathers” a primit marele premiu al secțiunii Semaine de la Critique, prezidată de Cristian Mungiu

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest