Regizoarea Marta Meszaros, premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene

De: Ana Obretin / 07.10.2021, 14:55
Regizoarea Marta Meszaros, premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene

Regizoarea maghiară Marta Meszaros, considerată o pionieră în cinematografia europeană, va primi premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene.

Debutul lui Meszaros, „The Girl” (1968), a fost primul lungmetraj din Ungaria regizat de o femeie. În lunga sa carieră, Meszaros s-a concentrat în mare parte pe viața femeilor, de multe ori inspirându-se din experiențele propriei familii. Meszaros a devenit celebră la nivel internațional în 1975, cu „Adoption”, un portret intim al legăturii dintre o femeie singuratică de vârstă mijlocie și o fată de 17 ani, premiat cu Ursul de Aur  la Festivalul de Film de la Berlin. Ea a devenit astfel prima regizoare care a luat premiul cel mare la Berlinale, potrivit The Hollywood Reporter.

„Nine Months”, povestea unei tinere care lucrează într-o fabrică și este sedusă de manager, a câștigat premiul internațional al criticii (FIPRESCI) la Cannes, în 1977. Continuarea acestuia, „Just Like at Home”, a primit Scoica de Argint la Festivalul de la San Sebastian în 1978.

Este pentru prima dată când Academia de Film Europeană acordă acest premiu prestigios unei regizoare din Europa centrală sau de est.

Cea de-a 34-a ediție a premiilor cinematografice europene va avea loc la Berlin, pe 11 decembrie.

CITEȘTE ȘI: Regizorul italian Francesco Maselli va primi premiul onorific pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

Foto: Profimedia Images