Regizoarea şi scenarista italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit

De: Nicoleta Lepădatu / 09.12.2021, 15:48
Regizoarea şi scenarista italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit

Regizoarea şi scenarista italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit la vârsta de 93 de ani, conform publicației Variety.

Moartea lui Wertmüller a fost menționată de presa italiană. Potrivit unui prieten, Lina Wertmüller a murit „liniștită acasă, alături de fiica ei și de cei dragi”.

Născută la Roma, Lina Wertmüller a spus că, în copilărie, a fost exmatriculată din zeci de şcoli catolice şi a dezvoltat din primii ani o pasiune pentru benzile desenate, în special „Flash Gordon”, şi teatrul sovietic. Prin prieteni a ajuns să îl cunoască pe cineastul Federico Fellini, care i-a devenit în scurt timp mentor.

Fellini a angajat-o pe Wertmüller ca asistent de regie pentru „8½”, în 1963, acelaşi an în care ea a regizat primul lungmetraj, „The Basilisks”, care i-a adus primul premiu pentru regie la Locarno.

În 1972, şi-a făcut debutul la Cannes, cu „The Seduction of Mimi”, satiră despre libidoul masculin, şi a revenit anul următor cu „Love and Anarchy”.

În 1975, a lansat „Swept Away”, care a fost refăcut după 27 de ani de Guy Ritchie şi Madonna. Dacă producţia originală a lui Wertmüller i-a adus aprecierea criticilor şi premii, inclusiv din partea New York Film Critics Circle, remake-ul a fost considerat un eşec.

Nominalizarea la premiile Academiei americane de film a venit la scurtă vreme, pentru lungmetrajul „Seven Beauties”, care relatează experienţa unui soldat italian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

A ratat premiul, ce a fost câştigat de John G. Avildsen, pentru „Rocky”, însă a intrat în istorie ca prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie. Ultimul lungmetraj regizat de ea a fost „Too Much Romance… It’s Time for Stuffed Peppers” (2004).

În 2019, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame şi un trofeu Oscar onorific pentru realizările în cinematografie.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Rhonda Stubbins White, cunoscută pentru rolul din „Ruthless”, a murit la 60 de ani

Producătorul francizei James Bond: Următorul 007 va fi un bărbat britanic “de orice etnie”