Regizorul Peter Bogdanovich, laureat cu Oscar pentru filmul devenit clasic „The Last Picture Show” (1971), a murit la 82 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 07.01.2022, 06:43
Regizorul Peter Bogdanovich, laureat cu Oscar pentru filmul devenit clasic

Peter Bogdanovich, ale cărui filme „The Last Picture Show” şi „Paper Moon” i-au consolidat reputaţia în rândul celor mai importanţi regizori de film de la Hollywood în anii ’70, a murit la vârsta de 82 de ani.

Regizorul a murit din cauza unor complicații ale bolii Parkinson de care suferea, iar anunțul a fost făcut de fiica acestuia, Antonia Bogdanovich.

Peter Bogdanovich a avut şi roluri în seriale precum „The Sopranos”, la care a revenit ca psihoterapeut al Dr. Melfi; „The Simpsons”; şi ca DJ în „Kill Bill Volumes 1 and 2” de Quentin Tarantino.

După cum a spus David Thomson în „The New Biographical Dictionary of Film”, „Bogdanovich a fost un critic valoros, care a insistat pe regizor ca autor atât de mult, încât mulți americani au început să ia regizorii mai în serios datorită a ceea ce a scris el.”

Roger Corman, care le-a oferit și lui Francis Ford Coppola și Scorsese șansele lor în lumea filmelor de categorie B, cu buget redus, l-a luat pe Bogdanovich să lucreze ca asistent regie al filmului „Wild Angels” din 1966. Sub îndrumarea lui Corman, Bogdanovich a ajuns să scrie, să regizeze și să producă „Targets” (1968), despre un veteran din războiul din Vietnam. Experiența s-a dovedit intensă pentru un novice în vârstă de douăzeci și ceva de ani și i-a deschis calea pentru filmul său inovator din 1971, „The Last Picture Show”, bazat pe romanul lui Larry McMurtry.

O dramă de ansamblu pentru maturitate, plasată într-un orășel sumbru din Texas, co-scrisă de Bogdanovich și McMurtry și filmată în alb-negru de veteranul Robert Surtees, „Picture Show” a avut premiera la Festivalul de Film de la New York , unde a făcut furori și a determinat revista Newsweek să o declare „cea mai impresionantă lucrare a unui tânăr regizor american de la „Citizen Kane” încoace”.

„Picture Show” a avut opt ​​nominalizări la Premiile Academiei, inclusiv pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun scenariu și pentru regie pentru Bogdanovich.

Filmul a oferit, de asemenea, o rampă de lansare pentru o serie de actori, printre care Jeff Bridges, Ellen Burstyn, Randy Quaid și Cybill Shepherd, femeia pentru care Bogdanovich și-a părăsi în cele din urmă soția, Polly Platt.

Succesul comercial și de critică al filmului i-a permis lui Bogdanovich să-și aleagă următorul proiect, o comedie de tip „Bringing Up Baby”, regizat de unul dintre eroii săi, Howard Hawks, care se numea „What’s Up, Doc? ” (1972).

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Legendara Betty White a murit. Actrița ar fi împlinit 100 de ani pe 17 ianuarie

Jean-Marc Vallée, cunoscut pentru „Dallas Buyers Club” și „Big Little Lies”, a murit. Regizorul avea  58 de ani

Anne Rice, autoarea și scenarista „Interviu cu un vampir”, a murit la 80 de ani