Scandalul Globurile de Aur: Tom Cruise și-a înapoiat trofeele; NBC nu va mai transmite gala

De: Ana Obretin / 11.05.2021, 08:54
Scandalul Globurile de Aur: Tom Cruise și-a înapoiat trofeele; NBC nu va mai transmite gala

Tom Cruise a anunțat că a returnat cele trei trofee Globurile de Aur pe care le-a primit de-a lungul carierei, pe fondul scandalului în care este implicată Asociația Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association). Cruise a câștigat premiile pentru rolurile din „Born on the Fourth of July” (1990), „Jerry Maguire” (1997) și „Magnolia” (2000).

De asemenea, televiziunea NBC a anunțat că nu va mai difuza gala Globurile de Aur din 2022, pe fondul aceleiași controverse. „Continuăm să credem că HFPA se angajează să facă o reformă semnificativă. Cu toate acestea, schimbarea de o asemenea magnitudine necesită timp și muncă și considerăm cu tărie că HFPA are nevoie de timp pentru a o face corect”, au transmis reprezentanții rețelei americane.

Controversa a apărut după ce, în februarie, publicația Los Angeles Times a scris că organizația nu numără printre cei 87 de membri ai săi nicio persoană de culoare. Săptămâna trecută, membrii HFPA au votat pentru aprobarea unei propuneri de reforme menite să abordeze lipsa diversității și alte probleme de etică, după ce mai multe organizații de la Hollywood, inclusiv Time’s Up și un mare grup de firme de PR, au remarcat că schimbările nu merg suficient de departe.

Anunțurile lui Tom Cruise și al rețelei NBC au venit după ce și Warner Media, Netflix și Amazon Studios au transmis că nu vor mai colabora cu HFPA până când organizația nu va adopta schimbări radicale, scrie The Hollywood Reporter. Cruise este, de altfel, cea mai recentă vedetă de la Hollywood care își exprimă dezaprobarea legată de HFPA. În weekend, Scarlett Johansson, care a fost nominalizată la patru premii, a cerut Hollywood-ului să facă „un pas înapoi” în ceea ce privește HFPA, în timp ce Mark Ruffalo, deținător al unui Glob de Aur, a spus într-un comunicat: „Acum este momentul să intensificați schimbările și să corectați greșelile trecutului”.

Luni după-amiază, după decizia NBC de a nu difuza gala din 2022, Hollywood Foreign Press Association, organizație înființată în urmă cu 78 de ani, a emis un declarație care sugerează că va continua eforturile privind reformele pe tot parcursul anului următor, incluzând chiar și o cronologie cu puncte cheie ale unor obiective specifice.

După apariția articolului din Los Angeles Times, HFPA a emis mai multe declarații, pe 9 martie anunțând că a angajat un consultant în domeniul diversității și o firmă de avocatură pentru a efectua o revizuire internă.

Pe 15 martie, 104 firme de PR – practic cele mai importante de pe ambele maluri ale Atlanticului – au semnat un document fără precedent. „Facem apel la Asociația Presei Străine de la Hollywood să facă rapid schimbări profunde și durabile, pentru a elimina etica de excludere de lungă durată și practica omniprezentă a comportamentului discriminatoriu, a lipsei de profesionalism și a presupusei corupții financiare endemice HFPA”, se arată în acel document.

Săptămâna trecută, consiliul de administrație al HFPA a propus și membrii cu drepturi depline au adoptat un plan de reforme radicale, care a fost aprobat atât de NBC, cât și de partenerul de lungă durată Dick Clark Productions. Dar faptul că urma să intre în vigoare „în următoarele 18 luni” nu a fost suficient de rapid pentru Time’s Up și pentru coaliția firmelor de PR, care au anunțat că vor continua să boicoteze evenimentele HFPA, cu excepția cazului în care reformele vor fi adoptate efectiv. 

CITEȘTE ȘI: Globurile de Aur 2021 – unele dintre cele mai proaste audiențe din istorie

Globurile de Aur 2021 – Tot ce trebuie să știi despre gală și câteva fapte insolite

Foto: Profimedia Images