Shakira: Parchetul spaniol a cerut 8 ani de închisoare pentru fraudă fiscală

De: Ana Obretin / 29.07.2022, 14:24
Shakira: Parchetul spaniol a cerut 8 ani de închisoare pentru fraudă fiscală

Vedeta columbiană Shakira, acuzată de evaziune fiscală în Spania, riscă 8 ani de închisoare. Aceasta este pedeapsa cerută de Parchetul din Barcelona, care a făcut un anunț în acest sens vineri.

În urmă cu câteva zile, avocații vedetei au anunțat că aceasta refuză orice înțelegere cu Parchetul spaniol și că este gata să fie trimisă în judecată. Justiția trebuie acum să decidă cu privire la desfășurarea unui proces și data acestuia.

CITEȘTE ȘI: Pandora Papers: Shakira și Claudia Schiffer, printre celebritățile care apar în documente

Cele mai grave lucruri dezvăluite despre Facebook de către Frances Haugen, fostă angajată

Procuratura o acuză pe interpreta hiturilor „Hips don’t lie”, „Waka Waka” și „Loca” de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 și 2014. Potrivit acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, când relația cu fotbalistul de la FC Barcelona Gerard Pique a fost făcută publică, dar își păstrase reședința fiscală în Insulele Bahamas, considerate paradis fiscal, până în 2015. Cei doi, care au doi copii, și-au anunțat despărțirea în iunie.

Shakira, care își revendică nevinovăția, a declarat miercuri că va refuza să încheie un acord cu procuratura, spunând că ar prefera un proces decât această procedură de recunoaștere a vinovăției. Avocații ei estimează că, până în 2014, cea mai mare parte a veniturilor ei au provenit din turneele internaționale și că a trăit mai puțin de șase luni pe an în Spania, o cerință pentru a-și stabili reședința fiscală în țară. În mai, un tribunal din Barcelona a respins un recurs al cântăreței care a cerut renunțarea la acuzații.

Shakira denunță „metode abuzive”

Cântăreața, care denunță o „încălcare totală a drepturilor sale” și „metode abuzive” din partea acuzării, este „încrezătoare în faptul că justiția îi va da dreptate, potrivit unui comunicat.

Shakira mai susține că a plătit deja 17,2 milioane de euro către autoritățile fiscale spaniole și că, prin urmare, nu are „nicio datorie la Trezorerie de mulți ani”.

Numele Shakirei se numără printre cele citate în Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârșitul anului 2021 de Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație, care acuză câteva sute de personalități că au ascuns active în companii offshore, în special în scopul „evaziunii fiscale”.

CITEȘTE ȘI: Actrița americană Allison Mack a intrat la închisoare pentru 3 ani în dosarul sectei NXIVM

Foto: Profimedia Images