Suspiciuni de fraudă la Eurovision: Juriile din șase țări, printre care România, eliminate; Ce spune TVR

De: Ana Obretin / 15.05.2022, 14:24
Suspiciuni de fraudă la Eurovision: Juriile din șase țări, printre care România, eliminate; Ce spune TVR

Voturile juriilor din șase țări au fost eliminate în finala concursului Eurovision, care a avut loc sâmbătă, la Torino, iar printre aceste state s-ar afla și România.

Organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), a anunțat, că a luat această decizie în urma unor suspiciuni de fraudă în sistemul de votare. Voturile au fost înlocuite cu un rezultat agregat, bazat pe rezultatele altor țări cu voturi similare.

Acest proces a fost recunoscut ulterior de Monitorul Independent de Votare. „EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele votului”, se arată într-un comunicat citat de eurovisionworld.com.

Cele șase țări vizate ar fi fost Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.

Ucraina a câştigat, sâmbătă seară, finala concursului Eurovision 2022, iar România a obținut locul al 18-lea, cu piesa „Llamame”, interpretată de wrs.

Finala Eurovision Song Contest a fost difuzată în direct la TVR 1 și TVR Internațional.

Precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU la Eurovision

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, scrie TVR, într-un comunicat remis Apropo.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naționale  de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului,  a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele din România pentru Eurovision

TVR mai transmite că prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.  De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

„Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii”, se arată în același comunicat.

CITEȘTE ȘI: Eurovision: Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO, a felicitat Ucraina

Eurovision: Poliția italiană a blocat atacuri cibernetice pro-ruse în timpul concursului

Foto: Profimedia Images