„The Hand of God”, de Paolo Sorrentino, conduce topul nominalizărilor la premiile David di Donatello

De: Ana Obretin / 01.05.2022, 10:17
„The Hand of God”, de Paolo Sorrentino, conduce topul nominalizărilor la premiile David di Donatello

Lungmetrajul „The Hand of God”, de Paolo Sorrentino, conduce topul nominalizărilor la trofeele David di Donatello, echivalentul italian al premiilor Oscar.

Cea de-a 67-a ediție a premiilor David di Donatello va avea loc la studiourile Cinecittà din Roma pe 3 mai și va celebra întreaga comunitate a filmului italian, într-un moment în care, în contextul pandemiei, regizorii par atrași de povești care sărbătoresc moștenirea cinematografiei. 

CITEȘTE ȘI: Filmul „Otto Barbarul”, de Ruxandra Ghițescu, cele mai multe nominalizări la premiile Gopo

Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre

Cel mai personal film al regizorului Paolo Sorrentino, „The Hand of God”, și cel de-al doilea lungmetraj al tânărului cineast Gabriele Mainetti, eleganta fantezie istorică încărcată de efecte speciale „Freaks Out”, care are loc în Roma anului 1943 și implică patru „ciudați”, au primit fiecare 16 nominalizări.

“Qui Rido Io” (The King of Laughter)”, de Mario Martone, despre popularul actor și dramaturg napolitan de la începutul secolului al XX-lea Eduardo Scarpetta, a primit 14 nominalizări. Iar drama lui Leonardo Di Costanzo „Ariaferma” și „Diabolik”, o adaptare a unei cărți de benzi desenate despre un hoț fermecător, regizată de Marco și Antonio Manetti, urmează în top cu 11 nominalizări fiecare.

Lista completă a nominalizărilor se găsește aici.

„Avem toți maeștrii reprezentați în nominalizări”, spune criticul de film Piera Detassis, care conduce Academia de film italiană, organizatoarea galei, citându-i pe Sorrentino, Martone și pe Giuseppe Tornatore, nominalizat cu „Ennio”. „Dar mai există și generația tânără, care abordează genul sub formă de fantezie și benzi desenate. Acest lucru este neobișnuit în cinematografia italiană și cu atât mai mult în cadrul galei David di Donatello”, a mai spus criticul, prima femeie aleasă la conducerea academiei.

Premiul David di Donatello pentru întreaga carieră va fi acordat anul acesta vedetei de teatru și film Giovanna Ralli, în vârstă de 87 de ani. Aceasta a lucrat cu mulți regizori italieni mari, precum Vittorio De Sica și Roberto Rossellini, și alături de staruri ca Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman și Stefania Sandrelli. 

Anul trecut, marele câștigător la gala „Oscarurilor” italiene a fost, cu șapte trofee, filmul ”Volevo nascondermi/ Hidden Away”, de Giorgio Diriti, despre viaţa pictorului Antonio Ligabue. Lungmetrajul a primit, printre altele, premiile pentru cel pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor în rol principal (Elio Germano).

CITEȘTE ȘI: TOP 5: Continuări de filme populare care nu ar fi trebuit făcute. Chiar avem nevoie de 6 „Singur acasă”?

Foto: Profimedia Images