„The Hand of God”, de Paolo Sorrentino, marele câștigător la Oscarurile italiene, premiile David di Donatello

De: Ana Obretin / 04.05.2022, 11:45

Drama autobiografică nominalizată la Oscar a lui Paolo Sorrentino „The Hand of God” a câștigat principalele premii la cea de-a 67-a ediție a galei David di Donatello, echivalentul italian al Oscarurilor.

Astfel, pelicula a primit trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun rol secundar feminin (Teresa Saponangelo) și cea mai bună imagine. Filmul lui Sorrentino, care se desfășoară în Napoli, prezintă o tragedia personală și alte vicisitudini care l-au determinat pe acesta să devină un regizor de film de top.

CITEȘTE ȘI: Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre

Cel de-al doilea lungmetraj al tânărului cineast Gabriele Mainetti, eleganta fantezie istorică încărcată de efecte „Freaks Out”, a primit șase premii David di Donatello, inclusiv pentru cel mai bun producător, Andrea Occhipinti, precum și pentru imagine, decoruri și efecte speciale.

Gala David di Donatello a avut loc marți seară, la studiourile Cinecittà din Roma și a celebrat întreaga comunitate a filmului italian, într-un moment în care, în contextul pandemiei, regizorii par atrași de povești care sărbătoresc moștenirea cinematografiei. 

Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin i-a revenit lui Swamy Rotolo, în vârstă de 17 ani, pentru rolul ei radiant din filmul „A Chiara”, de Jonas Carpignano, cel al unei adolescente care descoperă treptat că familia ei unită are legături cu crima organizată.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat veteranului Silvio Orlando – care este cel mai bine cunoscut la nivel internațional drept cardinalul Voiello din serialul TV „Tânărul Papă” al lui Paolo Sorrentino –, pentru rolul său de șef al mafiei încarcerat care dezvoltă o relație strânsă cu gardianul închisorii, în filmul lui Leonardo di Costanzo „Ariaferma”. Filmul a primit și premiul pentru cel mai bun scenariu. 

Premiul pentru cel mai bun regizor debutant i-a revenit Laurei Samani, pentru „Small Body”, „Ennio” al lui Giuseppe Tornatore, despre Ennio Morricone, a primit premiul pentru cel mai bun documentar, dar și cel pentru cel mai bun montaj și cel mai bun sunet. Iar premiul pentru cel mai bun film străin a fost acordat „Belfast”, de Kenneth Branagh. 

Lista completă a premiilor David di Donatello pe 2022 se găsește AICI.

Anul trecut, marele câștigător la gala „Oscarurilor” italiene a fost, cu șapte trofee, filmul ”Volevo nascondermi/ Hidden Away”, de Giorgio Diriti, despre viaţa pictorului Antonio Ligabue. Lungmetrajul a primit, printre altele, premiile pentru cel pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor în rol principal (Elio Germano).

CITEȘTE ȘI: TOP 5: Continuări de filme populare care nu ar fi trebuit făcute. Chiar avem nevoie de 6 „Singur acasă”?

Foto: Profimedia Images