Thrillerul „Tata mută munții”, de Daniel Sandu, are premiera în cinema pe 23 iulie

De: Ana Obretin / 21.06.2021, 15:30
Thrillerul

„Tata mută munții”, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Daniel Sandu, a avut premiera mondială în competiția celei de-a 24-a ediții a Festivalului de Film de la Shanghai, China, pe 12 iunie. Prestigioasa publicație internațională The Hollywood Reporter a prezentat, după festival, cronici doar despre două pelicule din selecție, unul dintre ele fiind „Tata mută munții”, care a fost descrisă drept “un film de aventură care-și păstrează inima în tradiția modernă a dramelor românești însă are potențialul să atragă un public mai larg”.

Spectatorii din România, iubitori ai filmului de autor și, în special, simpatizanții peliculelor americane de gen, vor avea ocazia să vadă producția filmată în 4K în premieră pe marile ecrane din toată țara pe 23 iulie, potrivit unui comunicat remis Apropo.

“Talentul lui Sandu a fost anunțat încă de la multipremiatul său lungmetraj de debut, ‘Un pas în urma serafimilor’, în care a explorat experiențele chinuitoare ale unui tânăr preot în devenire, într-un seminar ortodox. În ‘Tata mută munții’, accentul cade din nou pe conflictele interioare ale personajelor cu un dramatism perfect conturat”, notează cei de la The Hollywood Reporter și continuă: “povestea pe muchie de cuțit a unui om puternic și influent – trecut însă acum de vârsta a doua – care se confruntă cu o situație limită în creierii munților și se aruncă cu capul înainte într-o periculoasă operațiune de salvare, ar trebui să atragă iubitorii de acțiune și aventură – totodată și grație ritmului care te lasă fără suflare”.

Un bărbat gata să înceapă o nouă etapă alături de o femeie mai tânără este readus violent în contextul vieții pe care încearcă s-o lase în urmă atunci când fiul său adolescent dispare într-o drumeție montană.

“Aproape imperceptibil, povestea își schimbă cursul, trecând de la drama imediată a încercărilor de salvare la o călătorie interioară care testează curajul și determinarea tuturor celor implicați. Lucrurile pe care Mircea (Adrian Titieni) este dispus să le facă pentru a-și găsi fiul pun sub semnul întrebării propriile sale motivații. Vinovăţie? Obsesie? Ego? Titieni (care a jucat memorabil roluri de părinți aflați în dificultate în ‘Poziția copilului’ regizat de Călin Peter Netzer și în ‘Bacalaureatul’ lui Mungiu, care este producătorul filmului) “creează un portret al constrângerii care devine aproape monstruos pe alocuri, sfidând ideile convenționale despre legăturile paterne și limitele lor morale chiar până la finalul riguros executat al filmului”.

Pe lângă Adrian Titieni, regizorul “conduce o distribuție excelentă” din care fac parte: Valeriu Andriuță („După Dealuri”), Judith State („Sieranevada”), Tudor Smoleanu („Bacalaureat”), Elena Purea și Radu Botar („Cardinalul”), “ale căror puncte de vedere se schimbă de-a lungul filmului, fiecare având propriul său moment de adevăr”

“Echipa a așteptat condițiile perfecte de viscol și avalanșă. Tudor Vladimir Panduru, care a semnat imaginea și pentru ‘Bacalaureat’, surprinde câteva cadre amețitoare în Munții Carpați, folosindu-se de zăpada omniprezentă pentru a-i pava drumul lui Mircea pe măsură ce acesta se afundă în călătoria sa interioară.”

Produs de Mobra Films, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în coproducție cu Film i Väst, Filmgate Films, Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii, Mindset Productions și Televiziunea Română și susținut prin Programul MEDIA Europa Creativă, „Tata mută munții” este distribuit de Voodoo Films, pe site-ul căruia (www.voodoofilms.ro) va fi afișat programul complet al proiecțiilor din fiecare oraș.

CITEȘTE ȘI: Remake-ul „Dune”, de Denis Villeneuve, are premiera la Festivalul de la Veneția

Salma Hayek, apariție uimitoare la premiera filmului „The Hitman’s Wife’s Bodyguard”

Foto: Voodoo Films