Top 10 coloane sonore din filmele Bond (Video)

De: Nicoleta Lepădatu / 26.08.2021, 08:16
Top 10 coloane sonore din filmele Bond (Video)

Filmele din franciza Bond au, pe lângă carismaticul spion și celebra frumusețe feminină, și melodii recognoscibile, piese care au făcut ele însele istorie după apariția pe marile ecrane. De la Shirley Bassey la Adele, o varietate de artiști au înregistrat o piesă special pentru franciza de lungă durată, de-a lungul anilor. Am făcut un Top 10 coloane sonore din filmele Bond, pentru că merită să le ai împreună și să le asculți pe toate, indiferent de preferințele tale muzicale.

10. „Nobody Does It Better”

Muzică de Marvin Hamlisch, versuri Carole Bayer Sager; interpretată de Carly Simon.

Acest hit extrem de popular a fost și una dintre cele patru piese din filmele Bond nominalizate la premiul Oscar pentru cea mai bună melodie. Din punct de vedere muzical, este puțin repetitivă, dar vocea liniștitoare a lui Carly Simon te convinge complet că este îndrăgostită de James Bond, în filmul „The Spy Who Loved Me.” .

9. „Thunderball”

Muzică de John Barry, versuri Don Black; interpretată de Tom Jones.

Vocea zgomotoasă a cântărețului galez se potrivește perfect cu alama răsunătoare a acestui aranjament. Nu este tocmai subtil, dar nici filmul nu este.

8. „Diamonds Are Forever”

Muzică de John Barry, versuri Don Black; interpretată de Shirley Bassey.

Shirley Bassey a câștigat o mulțime de aprecieri în urma interpretării ei orbitoare a piesei „Goldfinger”. Dar și „Diamonds Are Forever”  i-a provocat vocea și rezistența respirației la fel de mult.

7. „The World is Not Enough”

Muzică de David Arnold, versuri Don Black,  interpretată de Garbage.
Este interpretat de trupa scoțian-americană de rock alternativ Garbage (cu vocalista Shirley Manson) cu o orchestră de 60 de instrumente, ceea ce dus la o îmbinare luxuriantă de ritmuri electronice și corzi seducătoare.

6. „Writing’s on the Wall”

Muzică și versuri de Sam Smith and Jimmy Napes, interpretată de Sam Smith.

Pentru filmul „Spectre” din 2015, piesa lui Sam Smith a marcat prima coloană sonoră 007 înregistrată de un artist britanic solo de la Tom Jones, în 1965. De asemenea, a devenit doar a doua melodie Bond care a câștigat un premiu al Academiei – și doar a doua, după „A View to a Kill”, care a ajuns pe locul 1 în topurile Billboard. Instrumentația de bază a lui Simon Hale obține perfect sunetul clasic Bond al partiturilor timpurii ale lui John Barry.

5. „For Your Eyes Only”

Muzică de Bill Conti, versuri Mike Leeson, interpretată de Sheena Easton.

Scoțianca devenită celebră cu single-urile de succes „Modern Girl” și „9 to 5” (lansat în SUA sub denumirea de „Morning Train”) a fost prima care a apărut pe ecran interpretând coloana sonoră a unui film Bond, în mijlocul imaginilor evocatoare ale lui Maurice Binder.

4. „You Only Live Twice”

Muzică de John Barry, versuri Leslie Bricusse; interpretată de Nancy Sinatra

Melodia și modificările acordurilor din „You Only Live Twice” au o calitate fascinantă care decurge din secvența precedentă de generic (când credem că am văzut cum Bond a fost ucis). Deși Nancy Sinatra nu reușește să ofere senzația de încredere în voce din „These Boots Are Made for Walking”, piesa este una dintre cele mai cunoscute coloane sonore din filmele Bond.

3. „Skyfall”

Muzică și versuri Adele Adkins și Paul Epworth, interpretată Adele.

Din punct de vedere muzical, este o bogată distilare a standardelor onorate de timp ale muzicii Bond, așa cum a fost încapsulat inițial în orchestrațiile bogate ale lui John Barry. Liric, se adâncește profund în intriga filmului și în relația lui Bond cu M și MI6. Dar în ceea ce privește interpretare, singura cântăreață de astăzi care s-ar putea potrivi cu Shirley Bassey ca voce pentru Bond este Adele.

2. „Live and Let Die”

Muzică și versuri de Paul McCartney și Linda McCartney, interpretată de Paul McCartney și Wings.

Câte schimbări de tonalitate poți avea într-o coloană sonoră? De la baladă pop la hard rock și până la muzică clasică, toate se regăsesc aici, cu o unitate revigorantă, puternică, căreia este imposibil să îi reziști.

1. „Goldfinger”

Muzică de John Barry, versuri Leslie Bricusse și Anthony Newley, interpretată de Shirley Bassey.

A stabilit standardul pentru melodiile tematice Bond și până în prezent nu a fost depășit.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Următorului film din seria James Bond, „No Time To Die”, va avea premiera mondială pe 28 septembrie

Tags: