TVR prezintă juriul Eurovision România 2021

De: Ana Obretin / 01.03.2021, 14:11
TVR prezintă juriul Eurovision România 2021

Luminiţa Anghel, Andrei Tudor, Liana Stanciu, Lucian Ștefan, Bogdan Păun, Liviu Elekes, Bogdan Pavlică, Dan Manoliu și Gabriel Scîrlet formează juriul care alege, anul acesta, piesa României la Eurovision. Cu o bogată experiență în industria muzicală și TV, cei nouă jurați decid care va fi melodia pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam, Olanda, la ediția cu numărul 65 a Eurovision Song Contest.

„Pare ireal, acum când toată lumea vorbește doar de vaccinuri, contaminări și al treilea val al pandemiei, să promitem că Eurovision ne va ajuta să trecem mai ușor peste toate acestea. Dar, credeți-mă, va fi un concurs cum nu s-a mai întâlnit. În luna mai, la Rotterdam, va fi parada optimismului, a triumfului vieții și a muzicii. Indiferent că va fi live pe scenă sau live-on-tape, România va arăta Europei și lumii întregi că împreună, putem și trebuie să trecem și să uităm tot ce ne-a afectat. Chiar cred că Eurovision va fi primul și cel mai mare eveniment muzical al unei planete în curs de însănătoșire!”, ne promite Liana Stanciu, șefa delegației României la Eurovision 2021, potrivit unui comunicat remis Apropo.

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision în 2005, alături de trupa Sistem, cu piesa „Let Me Try”. Concursul s-a desfăşurat la Kiev, iar reprezentanţii României s-au clasat pe locul al treilea.

„Cel mai frumos eveniment muzical la care am participat vreodată este Eurovision-ul. Am trăit cea mai frumoasă experienta muzicală a carierei mele de aproape 30 de ani. Participarea mea, alături de trumpa Sistem, cu piesa “Let Me Try” din 2005 la Kiev a adus României cel mai bun loc de până atunci şi noi suntem foarte mândri de aceasta realizare. Anvergura evenimentului, profesionalismul echipelor organizatoare, vibe-ul pe îl au sală, repetiţiile, conferinţele de presă şi show-ul în sine, nu pot fi egalate de nimic, pentru mine. Este o experienţă care merita trăită cel puţin o dată în viaţa de către orice artist care iubeşte competiția”, mărturisește Luminița Anghel.

Andrei Tudor a compus piesa „Pe-o margine de lume, pe care Nico & Vlad Miriţă au interpretat-o la ediţia din 2008 a Eurovision Song Contest, pe scena de la Belgrad. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Dulce Pontes, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci, Ally Brooke, María José, Brad Vee Johnson, B & B Gospel Choir, Boney M Experience, Beverly Glenn Sundel, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminiţa Anghel,  Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Mirita, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, Pasha Parfeni. Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în comisia de specialitate a Credidam.

Liana Stanciu se numără printre primii realizatori de radio după 1989 și face parte din echipa TVR de peste zece ani, unde este realizator de emisiuni de divertisment și culturale. Anul acesta, Liana este șefa delegației României la Eurovision, poziție pe care a mai avut-o la ediția din 2015 a concursului.

Lucian Ștefan a construit unul dintre cele mai importante branduri din industria de entertainment, Global Records. Printre artiștii reprezentați de casa de discuri se numără INNA, Roxen, Irina Rimes, Antonia, Carla’s Dreams, Alexandra Stan, The Motans, Selly. In 2020, piesele lansate de artiștii Global Records au adunat peste două miliarde de vizualizări pe Youtube, au aproape 200 milioane streams pe Spotify și Apple Music.

Regizor și fondator al NGM Creative, Bogdan Păun a regizat peste 150 de videoclipuri pentru unii dintre cei mai cunoscuți artiști români, precum: INNA, Alexandra Stan, Irina Rimes, Roxen, Antonia, The Motans sau Alina Eremia.

Playlist manager și  realizator al Topului muzical la RRA, cu o experiență de sute de emisiuni radio și zeci de interviuri cu artiști de top din România şi din străinătate, Bogdan Pavlică face muzică de de la vârsta de patru ani. Absolvent al Conservatorului, unde a studiat pian, Bogdan a cântat în trupă The 50’s și a fost membru în numeroase jurii naţionale şi internaţionale, inclusiv Eurovision.

Gabriel Scîrlet este, din 2006, regizor muzical la Televiziunea Română, unde a realizat regia muzicală pentru numeroase emisiuni, concerte și festivaluri. S-a alăturat proiectului Eurovision în anul 2009, în calitate de regizor secund, iar din anul 2011, dupa retragerea din activitate a Alexandrei Cepraga, a devenit principalul regizor muzical al evenimentului, realizând sunetul la toate selecțiile naționale și asistând delegațiile României la etapa internațională, fie de le distanță, fie însoțind delegația.

Liviu Elekes este compozitor, producător, multi-instrumentist, regizor muzical, realizator de coloane sonore pentru spectacole de teatru. Experiența la concursul Eurovision a început în 2005, când, alături de trupa POPS, s-a clasat pe locul 4 în selecția națională, cu melodia „I need you şo”. În 2009, participă alături de Dâlma – „Song for him”, iar în 2017 alături de Ana Maria Mirică, cu piesa „Spune-mi tu”. În  2018, în urma unui pariu dintre muzică și suflet, a înființat trupa „Echoes”, „Mirror” și „High Heels On” fiind melodiile care i-au calificat în selecțiile naționale din 2018, respectiv 2019.

Dan Manoliu este producător și regizor artistic a zeci de emisiuni muzicale și de divertisment. De 10 ori șef al delegației României la Eurovision, Dan Manoliu a fost fie regizor artistic, fie manager de proiect la 15 etape naţionale.

Ediția 2021 a proiectului Eurovision România aduce o premieră în istoria participărilor țării noastre la concurs, juriul urmând să decidă, până la sfârșitul lunii februarie, piesa pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam. Această abordare a mai fost folosită de mai multe ţări, cu succes, pentru selecţia piesei, precum câştigătorul din 2014, Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix, și câştigătorul celei mai recente ediţii, 2019, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade.

Regulamentul oficial al concursului, precum şi mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări.

Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2021 vor fi transmise live pe TVR.

Ediția 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei de coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Selecția națională Eurovision 2021 debutează luni 

Pro TV lansează emisiunea concurs „Superstar România”, după formatul „Idol”, în toamnă  

Cum a fost Ed Sheeran respins categoric la un concurs de talente, la 16 ani

Foto: TVR