„Matrix 4”: Tot ce trebuie să știi despre următoarea aventură a lui Neo (Video)

De: Ana Obretin / 25.08.2021, 18:25

Neo și Trinity revin în „Matrix 4”, un film îndelung așteptat în saga care a revoluționat cinematografia science-fiction. Iată ce se știe deja despre această nouă călătorie în teribila matrice

În primăvara lui 1999, în zorii marii treceri către secolul 21, era lansată o producție cu siguranță ambițioasă, dar care nu se afla în topul filmelor așteptate în acel an să ajungă pe marile ecrane.

Foarte repede este lansată „revoluția” Matrix. Keanu Reeves este Neo, un erou charismatic. Scenele de luptă, coordonate de legendarul Yuen woo-Ping, sunt impresionante. Mai presus de toate, efectele speciale, inclusiv faimosul „bullet time”, sunt uluitoare. „Matrix” este un adevărat succes, cu încasări de 465 de milioane de dolari, cu patru premii Oscar (cele mai bune montaj, sunet, efecte sonore și efecte vizuale) și devine instantaneu un film cult al anilor ’90. Filmul prezintă o experiență uimitoare și un univers înfricoșător, prin amestecarea influențelor culturale – kung fu, filosofie zen sau budistă, poveste apocaliptică etc.

Două continuări vor fi lansate, „Matrix Reloaded”, în mai 2003, și „Matrix Revolutions”, în noiembrie 2003. Aproape douăzeci de ani mai târziu, influența filmului este la fel de puternică.

Dovada: atunci când Neo, Trinity (Carrie-Anne Moss) și Morpheus (Lawrence Fishburne) au pozat împreună în 2017, fotografia a fost un succes instantaneu.

Data de lansare

Programat inițial pentru 21 mai 2021, „Matrix 4” va avea premiera, în cele din urmă, pe 15 decembrie 2021. Din cauza pandemiei, Warner a modificat de mai multe ori premierele filmelor sale. 

Titlul

Intitulat mult timp „Matrix 4” sau „The Matrix 4”, filmul a primit în cele din urmă titlul „The Matrix: Ressurections”, în linia celor anterioare.

Distribuție

Eroii emblematici ai trilogiei, Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss, vor intra din nou în joc. Dar lipsește un membru al trioului inițial: Morpheus, alias Lawrence Fishburne. În august 2020, actorul american a oferit câteva explicații publicației New York Magazine. „Nu am fost invitat. Poate că asta îmi va permite să încep să scriu o piesă nouă. Le doresc succes. Sper că rezultatul va fi grozav”, a spus acesta. Potrivit unor fani, Morpheus ar fi murit în jocul The Matrix online, dar conform altor teorii, el este viu și sănătos.

Un alt absent din distribuție este Hugo Weaving, care l-a interpretat pe agentul Smith. Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, face parte din distribuție, ca războinica Niobe, în timp ce Lambert Wilson intră în pielea merovingianului machiavelic.

Printre noii actori din distribuție se numără vedeta indiană Pryinka Chopra, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Christina Ricci.

În spatele camerei, primele trei filme au fost scrise și regizate de frații Andy și Larry Wachowski. Amândoi au decis să-și schimbe sexul în 2016. „The Matrix 4” este regizat de Lana Wachoswki, cunoscută anterior sub numele de Laurence sau Larry.

Scenariul

Au circulat foarte puține informații despre scenariul acestui al patrulea opus. Nu se știe dacă filmul este o continuare sau un prequel. Totuși, în toamna anului trecut, Keanu Reeves  declarat pentru BBC că filmul nu va fi categoric un prequel. „Nu trebuie să ne întoarcem în timp” în „Matrix 4”, a spus el. Pe de altă parte, intriga va dezvolta „o poveste de dragoste”, a mai dezvăluit el. Scenariul filmului este semnat de Aleksandar Hemon.

Filmări

La fel ca multe alte producții, filmările pentru „Matrix 4” au fost afectate de pandemie. După ce au început în februarie 2020 în San Francisco și au fost mutate la Berlin în martie 2020, filmările au fost oprite pe 16 martie. După mai bine de cinci luni de pauză, filmările au fost reluate filmările în capitala Germaniei pe 18 august, cu măsuri sanitare stricte.

Ce s-a întâmplat în episoadele anterioare

Simplu angajat în timpul zilei și hacker pe timp de noapte, Thomas Anderson, alias Neo, este contactat de un anume Morpheus, care îi face o revelație incredibilă: lumea reală nu este a lui, ci a Matricei, care a înrobit oamenii. Urmărit continuu de agentul Smith, Neo, împreună cu Morpheus și Trinity se lansează într-o luptă violentă pentru a elibera oamenii de mașini. Refugiat în orașul subteran Zion, trioul conduce numeroase atacuri și trebuie să scape de diferiții slujitori trimiși de Matrice, dar, în cele din urmă, ajunge să triumfe.

CITEȘTE ȘI: Salma Hayek ar fi putut juca în „The Matrix”: de ce nu a primit rolul

Foto: Profimedia Images