Actrița Cate Blanchett va primi un premiu Cesar pentru întreaga carieră

De: Ana Obretin / 18.12.2021, 08:43
Actrița Cate Blanchett va primi un premiu Cesar pentru întreaga carieră

Actrița australiană Cate Blanchett va primi un premiu Cesar pentru întreaga carieră în cinema, teatru și televiziune.

Vedeta în vârstă de 52 de ani, deținătoare a două premii Oscar, va primi acest trofeu onorific din partea Academiei de film franceze pe 25 ianuarie 2022, cu ocazia celei de-a 47-a ceremonii Cesar, potrivit unui anunț făcut vineri și citat de Le Figaro.

CITEȘTE ȘI: „Adieu les cons”, marele câștigător la premiile Cesar; protest nud pentru artă, pe scena galei

Cate Blanchett și Kevin Kline vor juca în serialul Apple „Disclaimer”, în regia lui Alfonso Cuarón

Actrița și producătoarea de film va primi premiul pentru întreaga sa carieră și personalitatea ei „absolut remarcabilă”, potrivit anunțului.

Cate Blanchett este „o artistă cu mai multe fațete, care lucrează în cinema, televiziune, teatru”, a spus Academia Cesar. Actrița va primi această distincție atunci când „abia va fi terminat producția filmului ‘TAR’, regizat de Todd Field” și joacă rolul unui psihanalist în noul film al lui Guillermo Del Toro, „Nightmare Alley”, care va fi lansat la începutul anului 2022.

Blanchett a a câștigat un premiu Oscar în 2005, pentru rolul din „The Aviator”, de Martin Scorsese, și un al doilea în 2014, pentru interpretarea din „Blue Jasmine”, de Woody Allen. Atribuirea acestei recompense se datorează și angajamentului său „în afara platformelor” pentru „drepturile femeilor și ecologie”, au mai explicat organizatorii. Vedeta a fost implicată în special în lupta femeilor împotriva violențelor sexuale din industria cinematografiei, în special de la izbucnirea scandalului Harvey Weinstein.

În 2018, în timp ce a prezidat juriul internațional al celei de-a 71-a ediții a Festivalui de Film de la Cannes, a urcat pe faimoasele trepte de pe Croazetă, alături de alte 81 de femei din industrie, în favoarea egalității. În plus, ea deține rolul de ambasador al bunăvoinței pentru UNHCR, agenția pentru refugiați a ONU, și a fost onorată, în 2018, cu premiul Crystal la Forumul Economic Mondial de la Davos, pentru munca și devotamentul ei.

Anul acesta, premiul Cesar pentru întreaga carieră i-a revenit actorului și scenaristului Jean-Pierre Bacri.

Cea de-a 47-a ceremonie Cesar, difuzată de Canal+, va avea loc pe scena Sălii Olympia din Paris și va fi prezentată de Antoine de Caunes.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: „Titane”, premiat cu Palme d´Or; Julia Ducournau, abia a doua regizoare care câștigă marele premiu

Foto: Profimedia Images