Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 25 și 26 septembrie

De: Nicoleta Lepădatu / 24.09.2021, 16:21
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 25 și 26 septembrie

Situația epidemiologică devine, cel puțin în București, una din ce în ce mai serioasă, un motiv în plus pentru a pune pe agenda de weekend evenimente la care nu se știe cât se mai poate participa cu prezență fizică. Așadar, profită de ocazie și mergi la film, la teatru, concerte sau expoziții, pentru că nimic nu egalează atmosfera live.

Film

Cu trei filme românești între premierele de zilele acestea, agenda de weekend se arată cel puțin interesantă. Mergi la cinema și lasă-te sedus de magia marelui ecran, mai ales că ai din ce alege, în materie de filme.

Casa cu păpuși

Filmul este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului.

Regia: Tudor Platon

Cu: Ana-Maria Bondar, Aura Chindea, Ileana Crăciun, Viorica Crăciun, Elena Laslu, Tudor Platon

Gen film: Documentar

Complet necunoscuți

Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni intră într-un joc riscant: pun telefoanele pe masă și se înțeleg ca la tot ce primesc în acea seară, apeluri, mesaje, emailuri, să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. Totul o ia razna.

Regia: Octavian Strunilă

Cu: Anca Dumitra, Andreea Grămoșteanu, Leonid Doni, Ada Galeș, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Adrian Ștefan

Gen film: Comedie, Dramă

Otto Barbarul

Filmul ne face cunoștință cu un adolescent punk de 17 ani care se confruntă cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său bătrân, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale.

Regia: Ruxandra Ghițescu

Cu: Marc Titieni, Iulian Postelnicu, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Adrian Titieni

Gen film: Dramă

Anul meu la New York

La sfârșitul anilor ’90, o tânără își găsește o slujbă la agenția literară ce îl reprezintă pe J.D. Salinger. Însărcinată să prelucreze corespondența lui Salinger, Joana decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenție fanilor scriitorului.

Regia: Philippe Falardeau

Cu: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth, Seána Kerslake

Gen film: Dramă

Fratele mai mare

Arman are 18 ani, este adoptat și încă nu și-a găsit direcția. Dado, care s-a născut după adopția lui Arman, suferă din cauza neliniștii fratelui mai mare și a energiei enorme pe care o risipește în diverse feluri.

Regia: Ines Tanovic

Cu: Dino Bajrovic, Snezana Bogdanovic, Uliks Fehmiu, Emir Hadzihafizbegovic, Lidija Kordic

Gen film: Dramă

Teatru

Piese clasice, inovatoare, de genuri dramatice diferite se regăsesc și în aceste zile pe agenda de weekend. Profită de ceea ce ar putea fi unul dintre ultimele weekenduri de anul acesta când vei putea merge într-o sală de spectacole, alege câteva piese și du-te să le vezi.

Noii infractori

Cu Noii infractori, autoarea israeliană de succes Edna Mazia vă oferă prilejul unei întâlniri de cinci stele, cu personaje ce vă vor atrage în sarabanda întâmplărilor din care nu veți scăpa decât lăsând râsul să vă cuprindă și să vă conducă spre destindere fără cale de-ntors…

Veți râde cu lacrimi la provocările cărora le fac față „noii infractori”… Umorul și înțelepciunea unei familii oneste din zilele noastre vă vor convinge că merită să înfrunți soarta chiar dacă ajungi jucăria ei, chiar dacă lumea întreagă a luat-o razna și …chiar dacă „totul nu e decât …un mare bordel”!!!

Când: 25 septembrie, ora 19.30

Unde: TNB

Distribuția: Virginia Mirea, Alexandrina Halic, Silviu Biriș, Ileana Olteanu, Daniel Badale, Alexandru Hasnaș, Alexandru Popescu, Nicoleta Tase, Andrei Finți, Teodora Mareș, Afrodita Androne, Aylin Cadîr, Diana Sar, George Piștereanu, Răzvan Oprea, Viorel Florea, Aris Bănuțoiu, Cosmina Olaru, Mihai Verbițchi, Emy Drăgoi

Regia: Ion Caramitru

Martha și George

Spectacolul este o radiografie a căsniciei celebrului cuplu din perioada interbelică, realizată sub forma unei montări contemporane, în care se regăsesc momente de coregrafie, de umor și de dramă, dar și povestea din spatele unei relații care poate fi a oricui.

Martha, fiica lui Lahovary, cunoscută personalitate culturală a perioadei interbelice, este cea care a recondiționat și a dat viață Palatului Mogoșoaia și care a creat în acel loc încărcat de istorie un hub cultural, unde veneau cei mai interesanți oameni ai perioadei, de la Marcel Proust și Antoine de Saint Exupery, până la regi și oamenii politici ai vremii. S-a măritat foarte tânără, la 16 ani, când s-a îndrăgostit de prințul George Valentin Bibescu. O relație marcată de iubire, dar nu lipsită de scandaluri.

Povestea poate fi comparată cu relațiile contemporane, abordarea fiind de așa natură, încât spectatorii să se regăsească în oricare dintre situațiile prin care au trecut de-a lungul vieții lor.  „Deși sunt doar două personaje, piesa  are de toate”, spune Filip Ristovski, „dragoste și ură, dans, acțiune. E un spectacol de teatru perfect pentru orice gen ai prefera.”

Când: 25 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Nottara

Cui i-e frică de Virginia Woolf?

Andy Warhol spunea despre cuplul Willard și Marie, că „au fost ultimii dintre marii boemi. Au scris, au filmat și au băut – prietenii lor i-au numit «bețivi cărturari»”.

Cui i-e frică de Virginia Woolf? sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) – denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui -, cu o relație turbulentă, departe de a fi perfectă și aproape ruinată.

Când: 25 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Odeon

Distribuția: Carmen Tănase, Adrian Titieni, Ioana Mărcoiu, Silvian Vâlcu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

„Regina Maria- jurnal de război”

Spectacolul „Regina Maria- jurnal de război” este un one woman show care are la bază un scenariu adaptat după volumele de memorialistică „Maria, Regina României- jurnal de război”.

Este un spectacol pornit din emoția pe care am simțit-o atunci când am citit jurnalul de război al Reginei Maria. Ne-am dorit să realizăm un spectacol-mărturisire a spiritului desăvârșit care a fost regina Maria. Devotamentul, curajul și iubirea sunt sentimentele nutrite pentru poporul român și idealul său de unire, de către cea care fost numită ”Mama tuturor”.

Când: 26 septembrie, ora 19.00,

Unde: Teatrul Mic

„Pernuța Somnoroasă”

Somnul lin al copiilor este… cel mai dulce somn! Dar toți părinții știu că micuții lor au nevoie de un prieten devotat cu care să împărtășească ritualul poveștilor de noapte bună. Faceți cunoștință cu nimeni alta decât pernuța somnoroasă în spectacolul cu același titlu.

Când: 26 septembrie, ora 18.00

Unde: Teatrul Ion Creangă

Distribuția: Andra Mirescu și Andreea Gaica

Regia: Carmen Palcu și Voicu Hetel

Concerte

Și muzică avem pe agenda de weekend, așă că iată doar câteva dintre concertele care vor avea loc în București la acest sfârșit de săptămână.

Mihai Margineanu & banda, Grădina Urbană, 25 septembrie, ora 19.00

Ștefan Bănică, Teatrul de Vară Herăstrău, 25 septembrie, ora 19.00

Nichi Oagan, La Ingineri Bistro, 25 septembrie, ora 19.30

Cedry2k, Club A, 25 septembrie, ora 20.00

The Mentors (USA) & Slicer (RO), Quantic Pub, 25 septembrie, ora 20.00

Vița de Vie, Grădina Urbană, 26 septembrie, ora 19.00

Othello trio, La Ingineri Bistro, 26 septembrie, ora 19.30

The Jazzy Jo Experience, Rowa Garden, 26 septembrie, ora 20.00

KINOdiseea – Filme despre protejarea mediului, relaţiile dintre copii şi părinţi, pe agenda de weekend

Cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internaţional şi de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaţionale precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu tradiţie, producţii cu tematici educative şi sociale, care nu intră în reţeaua clasică de distribuţie, vor fi văzute la Bucureşti, între 24 şi 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, şi Parcul Naţional în cadrul Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea.

Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Peste 40 de filme româneşti vor rula vineri în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, care celebrează, pentru al 12-lea an, cinema-ul autohton, poveşti de dragoste, de familie, drame, comedii, thrillere şi documentare urmând a fi proiectate în 15 locuri din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

În Capitală, filmele vor putea fi văzute la Cinema sub clar de lună (Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române), Cinema Elvire Popesco (interior şi în aer liber), Cinema Muzeul Ţăranului, Amfiteatru TNB – Open Air, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall, Happy Cinema – Liberty Mall, UNATC – Sala de cinema, Grădina cu filme CREART, Unteatru – Open Air, J’ai Bistrot, Grădina Alhambra, Mercato Kultur, Deschis Gastrobar.

Foto: Teatrul Nottara

CITEȘTE ȘI: Prăjitură pufoasă cu prune – rețeta simplă