Care este mai rea: tradarea emotionala sau sexuala?

Apropo.ro / 13.05.2008, 11:30
Care este mai rea: tradarea emotionala sau sexuala?
A insela este cea mai buna modalitate de a strica o relatie. Cand un partener inseala pe celalalt, increderea este pierduta.

Oricum privesti problema, a insela este cea mai buna modalitate de a strica o relatie. Deseori cand un partener inseala pe celalalt, increderea este pierduta iar daca mai exista o sansa cat de mica de impacare lucrurile nu vor mai fi chiar ca la inceput.

Tipuri de tradare

Pe plan sexual: barbatul nu interactioneaza emotional cu cineva, este interesat de avansurile sexuale, dar si incitat de ce ar putea avea intr-o noapte petrecuta impreuna cu ea.

Pe plan emotional: apare atunci cand un barbat este legat emotional de altcineva in afara partenerei. Poate agrea compania acelei persoane, discutiile cu ea, impartasirea ideilor si gandurilor. Incet va incepe sa isi petreaca mai mult timp alaturi de cealalata, racindu-se de actuala.

Un studiu recent arata ca la putin peste 75% dintre femei, inselatul emotional le-ar face sa se simta mai tradate decat daca ar fi inselate sexual. In oricare din cazuri, majoritatea femeilor au declarat ca este destul de greu sa separi cele doua tipuri de tradare, deoarece ambele pot afecta viata de cuplu.

Tradarea emotionala

Tradarea emotionala este distructiva relatiei. Femeile stiu ca exista femei si mai atragatoare decat ele si ca barbatii sunt atrasi de stimuli vizuali de la natura (nimeni nu-i perfect). Este prea greu pentru unii barbati sa-si controleze dorintele sexuale (sau nu vor).

Situatia este cu atat mai dureroasa cu cat partenerul isi gaseste pe altcineva a carei personalitate il atrage mai mult. De cele mai multe ori gestul arata ca el nu mai este atat de interesat de tine si ca are nevoie de mai multe sentimente.

Cum iti dai seama ca te inseala? Are o partenera de job cu care merge la intalniri si ia pranzul cu regularitate. In cele mai multe din cazuri, este de preferat sa te gandesti ca ii ofera mai mult decat o discutie despre job. Ea este un partener emotional ce ii ofera oportunitatea impartirii gandurilor si sentimentelor.

Barbatii care tradeaza emotional incep cu intrebari de genul: daca este cazul sa mearga si mai departe (si in particular) cu relatia. Stiu insa ca actiunile lor ii fac sa se simta putin "vinovati". Alteori, daca nu au o relatie in afara jobului, se simte influenta ei asupra lui. Un alt semn…

Ce simt femeile?

Cand o femeie isi cauta un partener este atenta si la partea emotionala si la calitatile intelectuale. Sunt incluse si abilitatile unui posibil tata, unui tip statornic si comunicativ. Barbatii, pe de alta parte, au tendinta sa fie atenti la calitatile fizice ale partenerei dar si daca este deschisa noului…fanteziilor.

Tradarea sexuala

Este cel de-al doilea tip de tradare: infidelitatea sexuala. Un mod simplu de a rupe o relatie. Cand un barbat are o aventura sexuala cu altcineva, partenera de viata va incepe cu setul interminabil de intrebari, dar va observa anumite "anormalitati" si in pat. "Ce iti ofera o alta femeie si eu nu?" Este un cerc vicios: barbatul inseala, ea nu isi mai doreste sa faca sex cu el, el o va face cu o alta si tot asa. Scurt si cuprinzator.

Partenera nu va da sansa vreunei explicatii si va rupe relatia brusc, mergand pe premiza ca nu mai poate avea incredere in el.

Nu poti prezice cum reactioneaza cuplul daca se intampla asa ceva. Daca ti s-a intamplat asta este un bun punct de reper altadata.

Femeile care considera tradarea sexuala negativa, vad barbatii ca pe niste unelete cu care isi pot satisface nevoile sexuale. Ea nu va investi in el sentimente, nu o va interesa nivelul tau intelectual, nu o vor mai interesa nevoile tale.

Daca ai inselat-o ai doua optiuni: alegi sa nu-i spui si speri ca totul va ramane undeva in trecut sau recunosti totul si spui ca esti vinovat.

Daca ai ales sa nu ii spui nimic, intelege-te si cu cea cu care ai comis-o si stabiliti ca totul va ramane undeva ingropat. Daca iese la iveala mai tarziu este grav pentru ca ai facut-o, ai ascuns idila, ai mintit.

Daca alegi sa-i spui, vei simti eliberarea dar vei fi curios de reactii. Trebuie sa te pregatesti pentru consecinte. Daca ai inselat-o emotional cu greu merge mai departe dar si cu anumite conditii impuse in relatie. Daca ai tradat-o sexual, a fost un one night stand, ii poti cere iertare (cu toate ca ai facut-o pentru ca ai vrut-o). Reactiile ei? Si mai dure decat in celalalt caz.

Sa insel….sa nu insel

Daca esti tentat sa o faci, analizeaza situatia in cauza. Merita cioara de pe gard mai mult decat vrabia din mana?

Daca te simti parasit emotional sau sexual neimplinit incearca sa comunicati mai mult decat in prezent. Imbunatati-ti relatia daca credeti ca merita sa stati impreuna in continuare. Daca nu mai vrei sa fiti impreuna, tot prin discutii ajungeti la un numitor comun. Daca nu te poti abtine sa nu inseli…ce poti face? Daca nu mai functioneaza relatia, ce poti face? Cauti in alta parte ce iti lipseste?