Celulita, boala secolului

Apropo.ro / 30.05.2007, 16:33
Celulita, boala secolului
Una dintre marile probleme actuale ale populației – care le afecteaza în general pe doamne și domnișoare – este celulita. Exista numeroase proceduri de tratare a acestei afecțiuni, însa este foarte important sa se știe cu exactitate ce este celulita. "Pentru a

Una dintre marile probleme actuale ale populației – care le afecteaza în general pe doamne și domnișoare – este celulita. Exista numeroase proceduri de tratare a acestei afecțiuni, însa este foarte important sa se știe cu exactitate ce este celulita.

„Pentru a putea trata eficient o afecțiune și pentru a putea vindeca este important sa știi cu ce te lupți. Sa știi de ce ai celulita, care sunt factorii favorabili apariției acesteia și cum funcționeaza în mod normal corpul uman – pentru a ști ce masuri poți lua pentru a preveni apariția afecțiunii sunt elemente extrem de importante” spune Adina Petre, director general Body Contur.

Buna funcționare a celulelor din corpul uman depinde de un schimb complex de lichide și substanțe nutritive, realizat de sistemul sanguin compus din artere, vene, vase limfatice și capilare.

Sistemul sanguin se termina cu o artera care se împarte în mai multe capilare mici care duc hrana și oxigenul la celule, reziduurile produse de acestea fiind revarsate în sistemul venos. Între celule exista vase limfatice a caror funcție este de a elimina reziduurile și lichidele aflate în exces. Daca acest sistem funcționeaza corect țesuturile vor fi mereu în buna stare. In caz contrar se va face o acumulare de reziduuri și lichide la nivel celular.

Când schimbul de lichide între capilarele arteriale și venoase se blocheaza, se genereaza o stare venoasa: lichidul care curge în capilare se oprește, iese în exterior invadând spațiul interstițial, în consecința fibrele colagene cresc ca numar și sugruma celulele, în timp ce fibrele elastice se rup sau se subțiaza.

Spațiile interstițiale nu sunt doar invadate, ci chiar contaminate de reziduuri destinate sistemului venos și limfatic pentru a fi eliminate. Reziduurile în dizolvare se separa de apa, care la rândul ei nu se elimina dând astfel naștere la fenomenul numit celulita (aspect cutanos, cu noduri).

Vasele limfatice se congestioneaza, pereții capilarelor se umplu cu apa în dauna fluxului intern regular, circulația sanguina încetinește iar sângele se întoarce cu dificultate de la zona bolnava la inima.

Diferite substanțe aflate în organism se concentreaza în zona afectata, formând o adevarata gelatina care înconjoara fibrele țesutului conjunctiv.

Celulele care sunt în zona celulitica, în loc sa se reînnoiasca la fiecare 40-45 de zile, pot fi înlocuite de altele cu un necesar nutritiv inferior, încarcatura fibroasa se îngroașa și da naștere la membrane care, în profunzime, adera la mușchi și în suprafața la derm, dând naștere asa zisei „coaja de portocala” sau „saltea dureroasa”, din cauza terminațiilor blocate. Încetinirea schimbului de substanțe de la nivel celular împiedica pielea sa fabrice elastina, din lipsa careia apare o pierdere a tonifierii pielii cu formarea de riduri, cute, onduleuri care confera pielii un aspect învechit.

Apa din organism poate deveni insuficienta dând pielii un aspect deshidratat sau poate stagna într-un singur loc provocând umflaturi (în general la extremitați). Neintervenindu-se în tratarea celulitei, în cazuri foarte rare, aceasta poate afecta chiar și vasele sanguine.

Factorii care favorizeaza apariția celulitei pot fi împarțiți în interni și externi.

Factorii interni sunt: ereditatea, artritele, dereglari ale glandei tiroide, malformații ale coloanei vertebrale, piciorul plat, constipația, funcționalitate hepatica dificila, procreerea, dar înainte de toate, dezechilibrele hormonale care favorizeaza reținerea apei în țesuturi.

Factorii externi pot fi: graviditatea (în fapt genereaza mutații hormonale care pot favoriza retențiile hidrice și formarea de perne foarte dificil de înlaturat), fumatul, alimentația incorecta, excesul de alcool, cafea, grasimi, sporturi prea violente, gimnastica facuta fara îndrumare și nu în ultimul rând stresul care marește încarcarile de adrenalina, un hormon care provoaca spasme ale vaselor sanguine, provocând daune circulației.

Celulita, fenomen preponderent feminin care afecteaza existența a 9 din 10 femei, deriva dintr-o serie de probleme mai mult sau mai puțin grave care pot conduce la afectarea stratului intermediar și profund al pielii (derma și hipoderma). Exista diferite tipuri de celulita:

– perna
– edematoas
– compacta (dura)
– moale (flasca)
– fibroasa

Primul tip, perna, se manifesta ca un fel de proeminența care adera la mușchi și care se regasește mai ales pe coapse și solduri. Poate avea consecințe asupra circulației sanguine care se manifesta prin picioare grele, glezne umflate și varice.

Al doilea tip, edematoasa, este caracterizata de umflaturi și edeme, simpla presiune a unui deget lasa o scobitura pentru câteva secunde lucru care se datoreaza proastei circulații sanguine și limfatice.

Al treilea tip, compacta sau dura, este frecventa la pacientele cu o constituție medio-robusta cu o aparenta stare buna de sanatate. Acumularile celulitei se prezinta sub forma compacta, iar palparea acestor arii poate provoca durere. Este cel mai inestetic și cel mai dificil de vindecat tip de celulita. Vizual aceasta formațiune prezinta o moleșeala caracteristica, care tinde sa se clatine.

Al patrulea tip, moale sau flasca, este gasita în diferite zone cutanate și este predilecta catre zone determinate ca: inghinal, pe abdomen, pe interiorul coapselor, pe interiorul brațelor. Este caracterizata de un țesut bogat în apa și este adeseori asociata cu prezența varicelor, a vergeturilor, a obezitații și a hipo-tonicitații musculare. Acest tip de celulita este întâlnit și la persoanele foarte slabe.

Al cincilea tip, fibroasa, este în general rezultatul evolutiv al tuturor tipurilor de celulita și de aceea prezinta o consistenta demna de notificat, de la suprafața pâna în profunzime.

In fazele inițiale diferitele forme tind sa se confunde.

Celulita se manifesta pe grade: gradul unu – prezinta o umflatura difuza care invadeaza țesutul conjunctiv, gradul doi – se distinge la pipait și la cea mai mica presiune provoaca durere, gradul trei – este caracterizat de noduli celulitici datorați formarii țesutului fibros.

Celulita este un dușman de temut, deoarece ea se manifesta în stare latenta, agravându-se puțin cate puțin odata cu trecere timpului. Sa nu ne închipuim ca ea apare atunci când o observam, nu exista o celulita neașteptata și spontana, ci ea se creeaza în timp fiind ireversibila daca nu este tratata adecvat.

Celulita poate aparea la orice vârsta, de la pubertate pâna la menopauza.

Zonele cele mai expuse la celulita sunt: coapsele, șoldurile, fesele, abdomenul, brațele, picioarele.

Simptomele celulitei sunt variate, poate aparea una sau pot fi asociate, cele mai comune fiind: durere la atingere, prezența la palpare a unor micro sau macro noduli, prezența vergeturilor, senzație de greu, cute, furnicaturi, dureri musculare, dureri la ridicare, oboseala, cefalee, senzație de frig, nervozitate, etc.

Cred ca ați înțeles ca celulita este o boala care nu iarta pe nimeni și care trebuie tratata cu seriozitate. Nu va lasati corpul la voia intamplarii! Atacati aceasta afectiune din toate partile si o veti invinge! Alimentatie sanatoasa, multa miscare si vizite cat mai dese la centrele de remodelare corporala.