Concertul-test din Barcelona: Aproape niciun spectator nu a fost diagnosticat cu COVID; programe pilot încep și în România

De: Loredana Toma / 27.04.2021, 16:53
Concertul-test din Barcelona: Aproape niciun spectator nu a fost diagnosticat cu COVID; programe pilot încep și în România

Rezultatele unui program pilot desfășurat pe 27 martie în Barcelona, un concert cu 5.000 de participanți, fără distanțare socială, dar cu teste COVID-19 negative făcute în prealabil și purtând mască, au arătat că evenimentul nu a reprezentat un focar de infecție.

Cercetătorii responsabili de proiect au declarat că, dintre cele 5.000 de persoane care au participat la concertul “Love of Lesbian” de la Palau Sant Jordi, doar șase persoane au fost detectate pozitiv, în decursul a 14 zile ulterioare evenimentului, cifra reprezentând un risc extrem de mic de infectare – un raport general de 130 de cazuri la suta de mii de locuitori, potrivit eldiario.es.

Testul a fost făcut pentru a se verifica dacă, în viitorul apropiat, pot fi organizate evenimente și concerte cu mai puține restricții, care să ofere o experiență cât mai apropiată de ceea ce am avut înainte de pandemie. 

Concertul a fost un al doilea pas în planificarea organizării de evenimente cu cât mai puține restricții. Primul test a fost un studiu clinic ce a avut loc prin organizarea unui concert la Sala Apolo din Barcelona, unde, dintre cei 500 de participanți, testați în prealabil, cu mască și fără distanțare socială, nu a fost găsită nicio persoană infectată în perioada ulterioară manifestării.

Programele pilot încep și în București, de la 1 iunie

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că, de la 1 iunie, vor fi demarate programe pilot pentru organizarea de evenimente fără atât de multe restricții. Primele instituții înscrise în program sunt Teatrul Național București și Opera Națională, urmând, de asemenea, Biblioteca Națională.

„Am vizitat împreună cu prof. dr. Cristian Oancea Opera Naţională din Bucureşti, pentru a discuta despre proiectul pilot de redeschidere a spectacolelor cu publicul. Discuţiile le-am mutat apoi la Biblioteca Naţională a României, pentru a stabili împreună cu colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, modul în care se va derula organizarea Centrului de vaccinare din cadrul acestei instituţii, a declarat, luni, Bogdan Gheorghiu.

Propunerea ministrului este ca, „pentru a arăta beneficiile vaccinării, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a concluzionat acesta, potrivit news.ro.

CITEȘTE ȘI: Gwyneth Paltrow susține că a rămas cu episoade de confuzie după ce a suferit de COVID-19

Ellen DeGeneres povestește despre lupta împotriva COVID-19 în primul show în care apare după ce a fost depistată pozitiv

Rob Halford, de la Judas Priest, îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru reluarea concertelor live

Ministrul Culturii: Se caută soluții pentru organizarea de evenimente, concerte

Foto: Profimedia Images