Cum scapi de durerile dentare

Apropo.ro / 29.03.2006, 14:58
Cum scapi de durerile dentare
Nu ti s-a întamplat ca, din cauza unei dureri de masea ori de dinte, sa nu poti urmari telenovela preferata? Nopți negre, suferința mare, suspine și lacrimi! Asta aduce durerea dentara. Leacul: zeama de clește, ar spune prietenii, un tratament la stomatolog, spun

Nu ti s-a întamplat ca, din cauza unei dureri de masea ori de dinte, sa nu poti urmari telenovela preferata?

Nopți negre, suferința mare, suspine și lacrimi! Asta aduce durerea dentara. Leacul: zeama de clește, ar spune prietenii, un tratament la stomatolog, spun specialiștii. Dar ce te faci, daca nu ai în apropiere un cabinet medical sau un dentist?

Calmante cu masura
Daca te doare un dinte, s-ar putea sa ai o carie sau o infecție. Uneori și inflamațiile din interiorul dintelui, precum și cele situate la nivelul gingiei, dau dureri locale. Evident, numai stomatologul poate depista cauza durerii, dar, pana ajungi la cabinetul acestuia, poți lua un calmant. De aceea s-au și inventat analgezicele, fiindca au menirea sa aline durerile insuportabile. Daca ai luat, însa, trei-patru pastile, iar durerea nu a cedat, nu mai folosi medicament: e clar ca nu te ajuta; în plus, abuzul dauneaza organismului. Poate vei fi tentata sa sfarami pastilele și sa le pui local. Dar nici macar o aspirina pisata și pusa pe gingia dureroasa nu este recomandata. Daca la mijloc este un abces dentar, nu te repezi imediat la antibiotice. Ai nevoie de indicația dentistului, nu de alta, dar antibioticele luate „dupa ureche” pot sa acționeze ineficient în infecția respectiva.

Anestezice din natura
Bunicii aveau un leac simplu împotriva durerilor dentare – puțin alcool tras la masea. O gura de palinca sau țuica, ținuta pe partea cu dintele ori maseaua care doare, amorțește imediat zona. Atenție, însa, prea multe guri te vor înveseli de tot și s-ar putea ca a doua zi sa fii nevoita sa tratezi și mahmureala și durerile dentare! Ca sa eviți problemele de acest fel, poți încerca un alt anestezic natural și anume uleiul de cuișoare, remediu folosit de multe secole de vraci și vindecatori. Daca nu ai în casa ulei de cuișoare, poți mesteca niște cuișoare, efectul e același. Acest condiment alimentar conține eugenol, substanța care se gasește și în anestezicele folosite de stomatologi. Echinaceea poate avea efect similar, în plus acționeaza și asupra sistemului imunitar, pe care-l stimuleaza pentru a lupta cu infecția. Medicii naturiști recomanda spalaturi bucale cu tinctura de echinaceea.