Ernest Hemingway, bărbatul, mitul, legenda, într-un nou documentar

De: Loredana Toma / 10.04.2021, 08:33
Ernest Hemingway, bărbatul, mitul, legenda, într-un nou documentar

Un documentar realizat de Ken Burns și Lynn Novick despre viața tumultuoasă a scriitorului Ernest Hemingway a fost lansat pe data de 5 aprilie, pe postul de televiziune PBS. Documentarul are trei părți și le aduce pe ecrane pe actrițele Keri Russell, Mary-Louise Parker, Patricia Clarkson și Meryl Streep, care le interpretează pe cele patru soții ale scriitorului. Jeff Daniels se ocupă cu recitarea unor  fragmente din scrisori și proza scrise de Hemingway.

“A devenit extrem de obositor să fii Ernest Hemingway”

De-a lungul timpului, au existat multe încercări de a aduce la viață cuvintele scrise de Hemingway, pe ecrane.

“A devenit extrem de obositor să fii Hemingway”, a spus scriitorul Michael Katakis, care a observat din timp că “omul Hemingway este mai interesant decât mitul”.

Documentarul este plin de detalii notabile, precum cele 47 de versiuni ale finalului poveștii „Adio, arme/ A Farewell to Arms” pe care autorul le-a scris până să fie, în sfârșit, mulțumit, sau personajele din viața reală care au inspirat „Fiesta”.

Totodată, documentarul include relația lui Hemingway cu părinții săi și faptul că l-a catalogat pe tatăl său “un laș” pentru că s-a sinucis.

Povestea face cumva înconjurul întregii lumi, de la războaiele pe care scriitorul le-a acoperit în calitate de jurnalist și până la timpul pe care l-a petrecut în Paris, Africa și Cuba și modul în care fiecare dintre aceste locuri l-au influențat și au contribuit la munca sa.

Narat de Peter Coyote, documentarul arată în avans că Hemingway “a recreat literatura americană”, ceea ce nu-l face, însă, mai puțin ticălos, mai ales în comportamentul cu cei apropiați lui.

“Veți citi ceea ce eu scriu mult timp după ce viermii vor fi terminat cu voi”, este o replică a scriitorului către una dintre soțiile sale.

Hemingway s-a bucurat de un succes răsunător în viață, dar viciile și excesele sale au servit ca amintire a eșecului uman, rămânând totodată “un scriitor american profund”, după cum îl numește jurnalistul Edwin Newman.

CITEȘTE ȘI: Seamănă izbitor cu originalul! 11 actori care au redat perfect personajele din viaţa reală!

Regina Elisabeth, așa cum nu a apărut niciodată în public, subiect de documentar

Netflix va lansa un documentar despre Kanye West, pentru care a plătit zeci de milioane de dolari

Un documentar despre Amy Winehouse, lansat de BBC, la 10 ani de la moartea artistei

Foto: Profimedia Images