Esticii care au speriat Vestul

Apropo.ro / 09.05.2005, 19:07
Esticii care au speriat Vestul
Formați în cinematografii prestigioase, dar supuși, deseori, vitregiilor sorții, nu puțini regizori estici au ales pana la urma sa traiasca sau sa lucreze în Occident sau în SUA, care i-au "adoptat" intuind în ei adevarate mine de aur. Trei dintre


Formați în cinematografii prestigioase, dar supuși, deseori, vitregiilor sorții, nu puțini regizori estici au ales pana la urma sa traiasca sau sa lucreze în Occident sau în SUA, care i-au „adoptat” intuind în ei adevarate mine de aur. Trei dintre monștrii sacri estici se pregatesc sa aduca noutați pe marile ecrane. Atenție!

Istvan Szabo

Unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografului maghiar și mondial, Istvan Szabo s-a afirmat în anii ’60. „Mefisto”, „Colonelul Redl” sau „Hanussen” (toate avandu-l în rolul principal pe Klaus Maria Brandauer) sunt deja titluri de referința din filmografia unui autor care a repetat apoi succesul cu „Meeting Venus” (1991), cu Niels Arestrup și Glenn Close.

Cel mai mare succes al lui Szabo la sfarșitul anilor ’90 a fost însa „Sunshine” (1999), povestea unei familii de evrei-maghiari, urmarita de la sfarșitul secolului al XIX-lea pana dupa al doilea razboi mondial. Scenariul scris în colaborare cu un dramaturg american, distribuția impresionanta (Ralph Fiennes, distribuit în trei roluri diferite în film, Rachel Weisz, William Hurt, Miriam Margolyes), forța și densitatea filmului i-au asigurat un extraordinar succes internațional.

Roman Polanski – eternul rebel

Daca despre Istvan Szabo se spune ca e cunoscut mai ales pentru creația sa, viața personala ramanand inaccesibila presei, biografia lui Polanski i-a depașit de mult în notorietate creația. Fiul unui evreu polonez și al unei emigrante rusoaice, el și-a vazut parinții internați într-un lagar nazist la începutul celui de-al doilea razboi mondial.

Chiar înainte de-a fi ridicat, tatal sau și-a ajutat fiul sa scape, iar copilul a supraviețuit în continuare adapostit pe la diverse familii catolice. Scapat din mainile naziștilor, care voiau la un moment dat sa-l foloseasca drept ținta mobila, supraviețuitor al unei explozii care i-a provocat arsuri grave, la 16 ani era sa fie omorat de un ucigaș în serie, care facuse deja trei victime.

Nici viața amoroasa n-a fost mai fericita pentru el. Cea de-a doua soție, actrița Sharon Tate, a fost ucisa în 1969 de banda lui Manson.

Cu toate avatarurile sale, Polanski va ramane însa în istoria filmului prin titluri precum „Cuțitul în apa”, „Repulsie”, „Balul vampirilor”, „Chinatown”, „Tess”, „Rosemary’s Baby” sau „Pianistul”, ultimul obținand Oscarul pentru regie, scenariu și cel mai bun rol principal în 2003.

Cum Polanski nu mai poate calca în SUA din 1978, fiind acuzat ca a violat o minora de 13 ani, statueta i-a fost adusa la Paris de prietenul sau Harrison Ford. Numit „playboy cinematografic”, acuzat ca prezinta întotdeauna în filmele sale o viziune nihilista asupra lumii, Roman Polanski a fost totuși comparat cu Hitchcock pentru felul în care combina pe ecran umorul negru, suspansul și uneori suprarealismul.

Cariera sa a fost încununata de peste 30 de premii de prestigiu, printre care Palme d’Or, BAFTA, Oscar și César. Cel mai recent film al sau, „Oliver Twist”, se afla în faza de post-producție și îi are în distribuție pe Ben Kingsley, Barney Clark și Jamie Foreman.

Milos Forman – Un greu la Hollywood

Nascut în 1932 în fosta Cehoslovacie, Milos Forman este și el supraviețuitor al razboiului, dupa ce parinții lui au murit la Auschwitz. Dupa ce a absolvit Școala de Cinema la Praga, el și-a facut o cariera în cinematograful ceh, fiind considerat unul dintre cei mai mari regizori de comedie, autor – în aceasta perioada – al unor filme de referința precum „Iubirile unei blonde” sau „Balul pompierilor”.

În 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice, el a plecat în Statele Unite. Acolo a filmat, cu multe dificultațI, „Taking Off” (1971), dar filmul care l-a facut celebru la Hollywood și în lume a fost „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975), în acel an fiindu-i acordata, de altfel, cetațenia americana.

Urmatoarele sale filme, „Hair”, „Amadeus”, „Scandalul Larry Flynt” și „Omul din Luna” l-au transformat într-unul dintre cei mai importanți regizori de la Hollywood.

Citește mai multe despre esticii care au speriat Vestul numai din

Tags: