Femeile din viața lui Fidel Castro!

Apropo.ro / 13.03.2013, 12:45
Nu există un capitol mai incitant în viața unui om de talia lui Fidel Castro, decât femeile din viața lui.

Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, (13 august 1926) este un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera de vest.

A deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965.

Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008.

Castro s-a născut în Birán (lângă Mayarí, azi în provincia Holguín), și-a petrecut primii ani cu familia sa bogată de fermieri.

Fiul lui Ángel Castro y Argiz și Lina Ruz González, el a fost educat în școli iezuite, inclusiv în Colegio Belén din Havana.

Din 1945 a studiat dreptul la Universitatea din Havana, absolvind în 1950. Castro a practicat avocatura într-o societate mică între 1950-1952.

Fidel Castro

Personalitatea dictatorului Fidel Castro a incitat de-a lungul timpului și continuă să incite, viața lui fiind un izvor de nesecate documentare, cărți, analize, comentarii.

Barba, trabucul, uniforma militară kaki, discursurile lungi fără hârtii în față înaintea mulțimii aplaudând frenetic, femeile din jurul lui, toate acestea rămân în istorie.

Nu există un capitol mai incitant în viața unui om de talia lui Fidel, decât femeile din viața lui.

Din sutele de cărți și miile de articole dedicate lui Fidel Castro reiese că numărul doamnelor care au însemnat ceva în viața sa e destul de restrâns: Mirta Diaz-Balart, Naty Revuelta, Celia Sanchez și Dalia Soto del Valle.

Dintre miile de femei pe care se presupune că le-ar fi avut, doar una i-a devenit soție lui Castro, Mirtha Diaz Balart.

Mirtha Diaz Balart s-a născut la 30 septembrie 1928, la Banes, nu departe de Biran, sătucul natal al lui Fidel Castro.

Mirtha Diaz Balart

L-a cunoscut pe Fidel, student la Drept, la cofetăria Universității, prezentat de fratele ei, Rafael Diaz-Balart, student și el la Drept, prieten și admirator de-al lui Castro, viitor șef al SIM (Poliția politică a dictatorului Batista).

La scurt timp după căsătorie (11 octombrie 1948), legătura a început să scârțâie. Mirta își dorise un soț care să se ocupe de ea și de familie. Fidel își dorise o nevastă care să-l lase în pace. La 1 septembrie 1949, Mirtha naște un băiețel, Fidelito, iar în anul 1955 divorțează de Fidel Castro.

După divorț, Mirta se recăsătorește cu dr. Emilio Nuñez Portundo, fiul ambasadorului lui Batista la ONU.

Naty Revuelta a fost marea sa iubire.

În 1948, Naty se căsătorește cu unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ai Cubei – Orlando Fernandez Ferrer – cu care are o fiică: pe Natalia.

Naty Revuelta

În ianuarie 1953, Fidel Castro, care colecta bani pentru Mișcarea sa, face o vizită acasă doctorului Orlando Fernandez. Naty, care știa de vedeta Castro din ­cercurile Partidului Ortodox, se îndrăgostește fulgerător de tânărul Rebel.

În timp ce Fidel e închis în Insula Pinilor, cei doi angajează un schimb de epistole, în care amorul se întrezărește printre rândurile dedicate lecturilor comune. Aceasta îi trimite la un moment dat romanul lui Somerset Maugham, „Rosy”, având lipită pe coperta interioară o fotografie înfățișând-o în rochie de seară decoltată, într-un halou de lumină albă.

După ieșirea lui Fidel din închisoare, cei doi devin amanți.

Deși n-a luat-o de nevastă nici după ce aceasta a divorțat (în 1959) și, deși relația a fost scurtă, prin planul intelectual al relației și cel senzațional – fiica lor, Alina Fernandez a plecat din Cuba și a devenit o mare adversară a tatălui, pretându-se la intervenții publice denigratoare (a pierdut un proces de calomnie cu Juanita, sora lui Castro de la Miami) -, Naty Revuelta rămâne în viața lui Castro ca o dovadă a romantismului pe care-l poate atinge El Lider Maximo de la revolucion cubana.

Revoluționara Celia Sanchez a jucat un rol extrem de important în revoluția cubaneză din anii ’50, însă gurile rele spun că între dictatorul Fidel Castro și Sanchez s-a înfiripat și o poveste de iubire.

Celia Sanchez

Totuși, nici Sanchez și nici Castro nu au confirmat zvonurile cum că ar fi fost iubiți, așa cum a speculat toată lumea, iar, până la moartea Celiei, în 1980, nici nu s-a scris foarte mult despre rolul ei ca revoluționară.

După ce Fidel Castro a venit la putere în Cuba, în 1959, Sanchez l-a sprijinit până în anii ’80, când a murit. În 1963, ea s-a ocupat taberele în care oponenții noului regim erau „reeducați”, dar a creat și parcuri pentru copii.

Când Celia Sanchez a murit de cancer în 1980, a devenit un simbol în Cuba. Este considerată una dintre cele mai mari luptătoare și apărătoare ale revoluției cubaneze. Ea nu a fost căsătorită niciodată și nici nu a fost implicată în vreo relație amoroasă, după 1950.

Dalia Soto del Valle s-a născut în anii ’40 (atât se știe, inclusiv de CIA), la Trinidad. Tatăl era patronul unei fabrici de trabucuri. Fidel Castro a cunoscut-o în 1961, în timpul campaniei de alfabetizare.

La vremea respectivă, era institutoare și secretara Uniunii Naționale a Lucrătorilor din domeniul Zahărului.

Dalia Soto del Valle

În 1980, după moartea Celiei Sanchez și, după unii, la cererea testamentară a acesteia, Fidel Castro o ia oficial de nevastă. Liderul a dezmințit însă în interviul dat lui Oliver Stone. Se pare că Dalia doar s-a mutat împreună cu Fidel Castro.

Are cu Fidel Castro cinci copii, toți botezați astfel încât numele lor să înceapă cu A: Alexis, Alexandre, Alejandro, Antonio, Angel.

Și alte femei au avut legături amoroase cu Fidel Castro pe parcursul timpului, Marita Lorenz, actrița Ava Gardner, Isabel Custodio, Evelyne Pisier, dar numai cele patru i-au fost alături pe perioade mai întinse de timp.

Cu toate că a avut o relație de câteva luni cu Fidel, Marita Lorenz, i-a dedicat cartea „Dragul meu Fidel-viața mea, dragostea mea, trădarea mea„, în care exagerează relația cu liderul cubanez.

Marita Lorenz s-a născut la Bremen, în Germania, la 18 august 1939, dintr-un tată neamț și o mamă americană. Își însoțește tatăl, căpitanul pachebotului Berlin, într-o călătorie din Germania la New-York, cu escală la Havana.

Marita Lorenz

Pe parcursul escalei, mai precis, la 23 februarie 1959, Castro urcă pe vas. Cei doi se îndrăgostesc. După ce Marita ajunge la New York, Fidel o convinge să vină în Cuba, oficial ca interpretă. Locuiesc împreună la hotelul Havana Libre, în apartamentul în care Castro și-a amenajat Cartierul General.

Rămasă însărcinată, Marita va fabula mai târziu că Fidel Castro ar fi pus oameni s-o drogheze și, apoi, s-o facă să avorteze.

În realitate, așa cum a mărturisit în septembrie 2000, Jesus Yanez Pelletier, aghiotantul lui Castro, înainte de a muri, căzut între timp în dizgrație, Marita și-a dorit avortul.

Naște prematur, la 15 octombrie 1959, un băiat, pe care-l botează Andrés. Știind că e băiatul lui Pelletier, șeful escortei sale, Fidel Castro nu-l va recunoaște.

35.000 de femei în cei peste 80 de ani de viață

Lui Fidel Castro i se pun în cârcă disponibilități sexuale supraomenești. Astfel, la un moment dat, se vorbea de 35.000 de femei în cei peste 80 de ani de viață.

New York Post cita, într-o vreme, un anume ex-oficial de-al lui Castro, exilat la Miami, desigur, care jura că Fidel Castro se culca cu două femei pe zi, una la prânz și alta seara, ba chiar, deseori, o a treia la breakfast.