Festivalul de la Veneția: Filmul românesc „Imaculat” – premiul pentru debut Luigi De Laurentiis

De: Ana Obretin / 11.09.2021, 20:54
Festivalul de la Veneția: Filmul românesc

Filmul „Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, selectat în secțiunea paralelă Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu premiul pentru debut Luigi De Laurentiis.

Tot sâmbătă, lungmetrajul a mai primit două trofee, Authors under 40 Award pentru cel mai bun scenariu şi cel pentru regie al secțiunii Giornate degli Autori.

Filmat înainte de pandemie, „Imaculat” are un scenariu scris de Stan, este inspirat din propriile experiențe de adolescentă: la scurt timp după ce iubitul ei, dependent de droguri, este trimis la închisoare, Daria (Ana Dumitrașcu), în vârstă de 18 ani, este trimisă de părinți la o clinică de dezintoxicare, astfel încât ea să renunțe la heroină și să devină fiica ascult[toare care a fost odată. În clinică, loialitatea neclintită a Dariei față de iubitul ei o face excepțională în ochii pacienților de sex masculin și o salvează de avansurile lor sexuale, ceea ce o face să se simtă atât dorită, cât și protejată. Dar sosirea unui pacient misterios va deveni o provocare serioasă pentru Daria, iar tânăra va trebui în curând să-și găsească propria cale.

Din distribuție fac parte Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș și Ionuț Niculae.

Monica Stan a declarat pentru Cineuropa că filmul explorează „tensiunile care se creează într-un mediu închis, unde totul poate exploda într-o clipă. (Filmul nostru, n.r.) este o poveste despre seducție, dar nu numai sexuală. Este seducția propriei noastre imagini și a modului în care ne vedem în ochii altora”. 

Festivalul de film de la Veneția s-a deschis pe 1 septembrie, cu o selecție bogată și cu vedete de la Hollywood care au lipsit de la ediția de anul trecut, din cauza pandemiei. Organizatorii au pus la punct un protocol sanitar strict, cu măști și teste, care a putut ajuta la desfășurarea fără incidente a prestigioasei manifestări ce se încheie sâmbătă seară.

CITEȘTE ȘI: Roberto Benigni a fost premiat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

De la Almodovar la Ridley Scott, cinema-ul mondial se întoarce la Veneția. Cu ce participă România

Foto: Profimedia Images